Riksantikvaren fraråder salg av Dømmesmoen. Gratulerer, Hans Antonsen!

Fraråder salg av Dømmesmoen.
Riksantikvaren mener at Dømmesmoen er av nasjonal verdi. Derfor ber han nå Statsbygg om ikke å selge eiendommen til private.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Artikkelen er henta fra dagens Agderposten:

(Dagfinn Grønlund [email protected] 952 24 790)

– Riksantikvaren frarår salg, og råder i stedet til at Dømmesmoen forblir i offentlig eie for best mulig å kunne ivareta de nasjonale verdiene og opprettholde den offentlige bruken, skriver rådgiver Fride Hallberg hos Riksantikvaren i et brev til Statsbygg.

Til tross for hyppige protester fra Grimstad kommune har Statsbygg, som overtok eiendommen i 1996, bestemt seg for å selge Dømmesmoen når Universitetet i Agder (UiA) flytter ut og inn i ny campus.

Riksantikvarens vurdering er at både det indre parkanlegget og skogsarboretet er i verneklasse 1, fredning. Dessuten er to av bygningene på området på listen over statens administrativt fredete bygninger.

Svært tilfreds

Hans Antonsen ute

Foto: Jan Kløvstad

Ordfører Hans Antonsen er svært tilfreds med signalene fra riksantikvaren.

– Det er en veldig klar uttalelse. Riksantikvaren mener det er svært viktig at anlegget forblir offentlig, sier Antonsen.

– Etter dette kan ikke regjeringen tillate at Statsbygg selger Dømmesmoen. Et eventuelt salg må i tilfelle bli til Grimstad kommune og eventuelt til fylkeskommunen. Et salg til private vil nå være helt uforståelig, poengterer ordføreren.

Høye utgifter

Han vil nå be om et møte med fornyingsminister Rigmor Aaserud i Fornyings- administrasjon og kirkedepartementet (FAD).

– Vi har sendt tydelige varsler om at eiendommen må forbli offentlig. Hvis ikke staten vil eie den, vil vi eie den, sier Hans Antonsen som mener at en passelig kjøpesum i den sammenheng vil være en krone.

Han poengterer at det er en betydelig oppgave å vedlikeholde dette anlegget.

– Den som overtar eieransvaret, påtar seg samtidig et stort driftsansvar med høye utgifter, sier ordføreren.

Norsk Hagebruksmuseum flyttet til Dømmesmoen i 2001.

– Vi er kjempefornøyd med de tydelige signalene fra Riksantikvaren. Dette er en gladsak for Grimstads befolkning, sier nyvalgt styreleder for museet, Lars Erik Ødegården.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**