Barbu anno 2025

Det sitter to menn på en benk. Det er i begynnelsen av mai, og våren viser seg fra sin aller beste side. Mennene sitter og nyter sola og speider utover byfjorden. Stedet er Barbu park og året er 2025.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Cathrine Høyesen Hall på årsmøtet

Foto: Jan Kløvstad

De to mennene har nylig startet sine pensjonisttilværelser og kan se tilbake på et aktivt yrkesliv, samt verv i lokalpolitikken.

De ser utover parken med er et yrende folkeliv denne flotte vårdagen. Småbarnsforeldre koser seg sammen, mens småbarna er i aktiv lek på lekeplassen. Rumlende lyder høres fra rullebrettene på skatebanen. Et forelska par sitter nede på stranda og ser på hverandre og utover den glitrende sjøen.

Langs strandpromenaden inn mot Pollen er det en jevn strøm av mennesker, og der sitter folk på benker langs sjøkanten bortover mot kunnskapshavna.

Noen prøver også fiskelykken med stang.

Mennene begynner å mimre om den gangen i 2010, da Barbus fremtid skulle avgjøres og befolkningens store engasjement, faktisk like stort engasjement som for femti år siden da Tyholmens fremtid skulle behandles politisk. Det var forresten ikke kun Barbu som sto på agendaen i 2010, men så å si hele kaiområdet i sentrum av Arendal var på tegnebordet, helt fra Kittelsbukt til Fluet.

Men Barbu-bukt var den saken som skapte størst engasjementet blant folk. Det må ha blitt skrevet kilometervis med avisinnlegg, akkurat som da debatten om Tyholmen pågikk. Det var virkelig en spennende tid, selv om det kunne virke som løpet allerede var kjørt da den endelige avgjørelsen skulle vedtas i bystyret.

Vi i Arbeiderpartiet hadde jo bundet mandat, sa den ene herremannen på benken.

Det var det mange i gruppa som var svært ubekvemme med, siden flere av oss hadde personlige meninger om saken, som var stikk i strid med hva vi var forpliktet til å stemme.

Heldigvis, i tolvte time, innså ledelsen i partiet at de måtte frigi representantene, så vi likevel kunne stemme etter egen overbevisning.

Denne kloke avgjørelsen tror jeg hele Arendals befolkning er dem evig takknemlig for, sa den andre, når man ser hvilke ringvirkninger det har gitt, i bykjernen og også utover i kommunen i løpet av disse femten årene;

– økt tilflytning, faktisk langt over alle forventninger

– økt handel i sentrumsgatene, Amfi og gateforretningene løfter i tospann den totale sentrumshandelen

– Arendal har blitt enda sterkere på kultursiden, og byen har blitt kjent for sine festivaler også utover landets grenser, og drar tilreisende turister fra nabolandene

– kulturhuset, byens hjerte og stolthet, har solide overskudd, og har virkelig befestet sin posisjon, tross konkurranse fra Kilden i Kristiansand

– En utvikling i næringslivet i kommunen vår som ikke selv den største optimist ikke ville drømt om for femten år siden.

Det vi nå har lært i ettertid er at når man ønsker å få flere innbyggere i et bysamfunn, så er park et viktig element som ikke må undervurderes. Du vet, sa den ene pensjonisten til den andre, en vis mann sa en gang; «Interessante byer tiltrekker seg interessante mennesker, som igjen tiltrekker seg interessant næringsvirksomhet».

Men du, jeg spanderer en is. La oss gå ut på marinaen på piren der borte å kjøpe en, og se litt på båtene.

Cathrine Høyesen Hall

Arendal Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**