Tar opp overvåkning i skoletiden

Venstre Borghild Tenden spør om personvernet til norske skoleelever i Stortinget spørretime. Tenden er kritisk til den økende bruken av kameraovervåkning i norske skoler.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Borghild Tenden Tenden er kritisk til den utstrakte bruken av kameraovervåkning i norske skoler.

Borghild Tenden Tenden er kritisk til den utstrakte bruken av kameraovervåkning i norske skoler.

Skriftlig spørsmål fra Borghild Tenden (V)

Spørsmål:
Hva vil statsråden gjøre for å bedre ivareta personvernet og skjerme norske skoleelever mot unødvendig overvåkning i skoletiden?

Begrunnelse: Ås videregående skole i Akershus begynte i 2007 med kameraovervåkning i skoletiden. Elever ved skolen har gitt uttrykk for at de opplever denne overvåkningen som invaderende og ubehagelig, og Datatilsynet har tidligere satt en stopper for overvåkning i liknende tilfeller.

Overvåking i skoletiden er svært problematisk sett fra et personvernståsted. Barn og unge fortjener respekt for privatlivet sitt på arbeidsplassen på lik linje med voksne. I den senere tid har vi sett tendenser til at terskelen for å ta i bruk f. eks. kameraovervåkning ved norske skoler har blitt lavere. Barn og unge er sårbare, og har mindre forutsetninger for å sette grenser i forhold til hva man bør tolerere av overvåkning. Skolene har også et særskilt ansvar, fordi man tidlig i livet får et inntrykk av at kameraovervåkning er normalt. Dette kan ha betydning for barns utvikling av oppfatning om individets rett til frihet og privatliv.

Venstre ser med bekymring på den stadig mer omfattende overvåkningen i offentlige rom. Kameraovervåkning skal normalt ikke finne sted dersom problemet kan løses eller risikoen minimeres gjennom alternative tiltak. I dette tilfellet mener Venstre det er grunn til å sette spørsmålstegn ved om skolen i tilstrekkelig grad har vurdert alternative løsninger for å få bukt med eventuelle problemer. I følge personopplysningsloven er fjernsynsovervåking av steder hvor en begrenset krets av personer ferdes jevnlig, bare tillatt dersom det ut fra virksomheten er et særskilt behov for overvåkingen, og det skal alltid foretas en vurdering av om gevinsten ved overvåkingen er større enn den integritetskrenkelsen den enkelte blir utsatt for ved å bli overvåket. Behov og tiltak skal stå i et rimelig forhold til hverandre.

Spørsmålet er ikke besvart enda, men vil bli behandlet snart i Stortinget. Justisminister Knut Storberget kommer til å svare på vegne av regjeringen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**