Råd til Jens

Statsminister Jens Stoltenberg har i Stortinget redegjort for regjeringens «samråd». Nå skal regjeringen reise rundt i landet og lytte til råd — igjen. Dette har vi sett før, og vi har også sett resultatet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Hånd

Foto: Morguefile.com

Venstre gir gjerne regjeringen råd, men det usikre er om de i det hele tatt lytter og tar hensyn til rådene. Det er lov å håpe at de råd man tidligere har stemt ned i Stortinget plutselig blir spiselige fordi andre foreslår dem.

Noen konkrete råd til Jens fra Østfold:
1. Bedre rammebetingelser til høgskole og forskningsinstitutt i Østfold gjennom målrettet og kraftfull satsing på forskning og nyskaping. Ikke flere hvileskjær.

2. Et skattesystem som gir et reelt skatteskifte fra rød til grønn skatt. Mindre skatt på lønn samt miljøvennlig produksjon og forbruk. En skattepolitikk som stimulerer til flere bedrifter Østfold trenger.

3. En snarlig retur til handlingsregelen og et moderat lønnsoppgjør. De to viktigste enkelttiltak for konkurranseutsatte bedrifter i et grensefylke som Østfold.

4. Økt satsting på miljøvennlig infrastruktur: Jernbane og kollektivtransport må prioriteres først — spesielt i Østfold hvor avstandene er gunstige for pendling internt i fylket.

5. Bedre sosiale ordninger og en enklere hverdag for gründere og selvstendig næringsdrivende. Da blir det flere nye arbeidsplasser i et industrifylke som trenger fornying.

6. Flere faglig kvalifiserte og motiverte lærere med mer tid til selve undervisningen og mindre til byråkrati. Disse tiltak er viktige både for kunnskap og for å hindre frafall i et fylke som i dag ligger under landsgjennomsnittet i utdanningsnivå.

I tillegg til dette kan regjeringen tenke gjennom hvordan de vil at velferdstjenestene lokalt skal utvikle seg. Skal det statlige byråkratiet fortsette å vokse eller skal lokal kompetanse bygges opp igjen? Har de lært av feilene med sentralisering og utarming av kommunene gjennom NAV-reformen, sykehusreformen, barnevernreformen og politireformen?

Den varslede samhandlingsreformen må gå i en annen retning enn dette. Det er avgjørende for å lykkes med en velferdsreform i kommunene. Større ansvar og mer resurser til kommuner med sterkere fagmiljøer lokalt må til for å sikre velferden i framtida.

Sindre Westerlund Mork (V)
Gruppeleder i fylkestinget

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**