Bedre vilkår for småbedrifter / selvstendig næringsdrivende

Det eksisterer en stor ulikhet (urettferdighet) når det gjelder skatt og trygdeytelser mellom selvstendig næringsdrivende og lønnstakere med lik skattbar inntekt, skriver Anne Jorid Gullbrekken i leserinnlegg. Dette ønsker Venstre å gjøre noe med.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Venstre er opptatt av å styrke rammebetingelsene for småbedriftene. Den vanligste småbedriften er enkeltpersonforetaket (selvstendig næringsdrivende). Vi har ca. 140 000 aktive enkeltpersonforetak i landet ( jordbruket unntatt).

Det eksisterer en stor ulikhet (urettferdighet) når det gjelder skatt og trygdeytelser mellom selvstendig næringsdrivende og lønnstakere med lik skattbar inntekt. I gjennomsnitt betaler en selvstendig 30 000kr mer i skatt enn en lønnstaker med samme inntekt.

Til tross for at de betaler mere skatt får næringsdrivende mindre sosiale ytelser fra staten enn lønnstakere. De får ikke sykepenger de første 16 dagene ved sykdom. Ved sykdom utover 16 dager får næringsdrivende maksimalt 65% av seks G (284 236kr), mens en lønnsmottaker av det offentlige får dekket inntil seks G, 437 286 kr. Næringsdrivende får heller ingen utbetalinger ved barns sykdom.

Venstre foreslår en rekke tiltak for å bedre rammebetingelsene for småbedrifter, enkeltpersonforetak og gründere. Et av tiltakene er bedre sosiale rettigheter for gründere og selvstendig næringsdrivende ved svangerskap, fødsel, omsorg for barn. Spesielt er dette viktig for å få flere kvinnelige gründere. I tillegg foreslås rett til bunnfradrag på linje med minstefradrag for selvstendig næringsdrivende, og et bedre regelverket for selvstendig næringsdrivende som har gjeld knyttet til egen næringsvirksomhet. Frykten for å mislykkes og dermed pådra seg stor gjeld, holder mange tilbake fra å prøve å starte egen virksomhet.

I valgkampen ville SP bedre de sosiale rettighetene til næringsdrivende, dette følges nå dessverre ikke opp i regjeringen.

Hvis næringsdrivende sikres økt likebehandling på disse områdene, vil den økonomiske risikoen og den høye arbeidsbelastningen bli lettere å bære. Dette vil gi flere næringsdrivende og dermed sysselsetting og vekst, noe hele det norske samfunnet vil tjene på.

Anne Jorid Gullbrekken
Leder i Sør-Trøndelag Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**