Ønsker avkriminalisering av narkotika

Det har vært mye snakk om avkriminalisering av bruk og besittelse av narkotika i media den siste tid. Det er et spørsmål mange forholder seg til på et instinktivt nivå. Man føler rett og slett at det blir feil å avkriminalisere narkotika. Skriver styremedlem Christin Gorman i dette innlegget

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Vi kan da vel ikke si at det er helt greit å bruke heroin. Hva slags signaler sender vi vår ungdom hvis de kan bruke kokain på fest helt uten fare for politianmeldelse? Dette kommer sikkert til å medføre flere narkotika-misbrukere.
Det er klart disse følelsene og innvendingene må tas seriøst. Det er ingen som ønsker flere narkotika-misbrukere. Det er ingen som synes det er helt greit å bruke heroin. Men det er da også galt å sette noen i fengsel fordi de lider av noe som tross alt er en dødelig sykdom.
De narkomane trenger hjelp. Et liv som narkoman er straff nok i seg selv. Å straffe narkomane er som å straffe anorektikere og andre som skader seg selv. Selv-skading er selvfølgelig ikke ønskelig, men det burde ikke være straffbart. Ihvertfall ikke for liberale mennesker som oss i Venstre.

Medisin, helse, lege, piller

Foto: Microsoft

Det vi må prøve som politikere, er å legge til rette for at slike sykdommer rammer færrest mulig, og at de som blir rammet har best mulige forutsetninger for å komme seg på bedringens vei. Hvis vi visste at avkriminalisering ikke
førte til flere brukere, samtidig som HIV smitte og overdoser gikk ned, antall rusmisbrukere i behandling gikk opp og politiet kunne øke innsatsen mot narkotika-langere og andre kriminelle: Ville det da ikke være riktig å innføre en slik narkotikalovgivning her i Norge? Før 2001 var dette noe man måtte diskutere på det teoretiske plan, men nå har vi faktisk begynt å få noen konkrete erfaringer. I Portugal avkriminaliserte man all bruk og besittelse av narkotika etter anbefalinger fra fag-eksperter i 2001. Der har man ikke sett en økning i antall narkomane. HIV smitte gikk ned med 17% fra 1999 til 2003. Antall overdoser og andre narkotika-relaterte dødsfall har blitt halvert. Antall narkomane i behandling har mer en doblet. I Argentina, Belgia, deler av Australia, Brasil, Chile, Colombia, Tsjekkia, Tyskland, Mexico, Nederland, Peru, Uruguay og Venezuela har man delvis, eller helt avkriminalisert bruk av et eller flere rusmidler uten at det kan vises å ha hatt en negativ effekt.
Er det ikke på tide å legge følelsene til side og tenke over hva det er man faktisk står for?

Drammen Venstre ønsker å følge anbefalingene fra FNs World Drug Report 2009, rådene straffelovkommisjonen kom med i 2002, uttalelsene til tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund og utallige andre eksperter. Drammen Venstre ønsker en avkriminalisering av all bruk og besittelse av narkotika.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**