Uttalelse: Romslighet og takhøyde i den kommunale boligpolitikken

Mange mennesker opplever på et eller annet tidspunkt i livet, at de er uten et sted å bo. De fleste finner ny bolig selv, men de som ikke klarer å skaffe seg tak over hodet, har selvsagt krav på hjelp. Oslo Venstre vil sikre at hjelpen treffer der den skal, bidrar til varige og gode løsninger for den enkelte. Det krever en bevisst sosialtjeneste, som evner å behandle hver sak individuelt, og et stort mangfold av tjenster i kommunen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Oslo kommune har et særskilt ansvar for bofoholdene i de kommunale boligene. En bolig drevet av kommunen bør være trygg og bidra til en mer stabil hverdag. Oslo Venstre ønsker derfor å fortsette utbedringen av den kommunale boligmassen, spre den over byen, og skjerpe at bydelen tilbyr bra bo-oppfølging av beboere som trenger det.

Mange av de kommunale bygården har beboere med utagerende adferd, som gjør hverdagen utrygg både for seg selv og andre. Oslo Venstre vil ha en fortsatt storsatsing på bygging av tilpassede boliger med oppfølging for dem dette gjelder. Det må også skje et temposkifte i helsevesenet. Svært mange mennesker står i behandlingskø for alvorlige ruspoblemer eller i kø til psykiatrien.

Toril Berge

Foto: Sveinung Bråthen

Et sted å bo er for mange det første steg mot en mer vanlig hverdag, etter år med sykdom, økonomisk trøbbel eller rusavhengighet. Oslo Venstre ønsker en styrking av tilbudet om og omfanget av ettervernstilbud. Det kan ta tid å venne seg til en strukturert hverdag.

Bydelene bør så langt det er mulig unngå å bosette barnefamilier i kommunale leiegårder, i allefall gårder der det er mye støy og uro. Alternativt bør man i stedet bruke bostøtten som et midlertidig bidrag i leiligheter som på lengre sikt familiene selv kan overta leieforholdet til. Målet med kommunal bostøtte skal være stabile livssituasjoner, ikke permanent hjelp til midlertidige boløsninger. Barn har aldri valgt sin livssituasjon, og Oslo Venstre er derfor særlig opptatt av å ta mest mulig hensyn til dem.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**