Fullt gjennomslag om akademisk frihet

– Jeg er svært tilfreds med at Stortinget nå slår fast at den akademiske frihet skal gjelde uansett oppdragsgiver eller finansiering, og at regjeringen nå må foreta de nødvendige grep for å sikre den akademiske frihet for alle forskere — også dem som har sitt virke i instituttsektoren, sier Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

 Ca. 70 pst. av den samlede forskningsinnsatsen i Norge reguleres ikke av universitets- og høyskoleloven.

Ca. 70 pst. av den samlede forskningsinnsatsen i Norge reguleres ikke av universitets- og høyskoleloven.
Foto: Microsoft

Stortinget sluttet seg i dag til Venstres forslag om å tydeliggjøre den akademiske friheten for forskere som ikke omfattes av universitets- og høyskoleloven. Forskningen som ikke omfattes av universitets- og høyskoleloven antas å utgjøre ca. 70 pst. av den samlede forskningsinnsatsen i Norge. Dette omfatter bl.a. private bedrifter, helseforetak og frittstående forskningsinstitutter.

Eget forslag fra Venstre
I fjor høst fremmet Venstre et representantforslag om å tydeliggjøre den akademiske frihet for forskere ved denne type institusjoner.

Bakgrunnen for forslaget var blant annet diskusjonen i media knyttet til påstanden om at en høyerestående ansatt i Landbruks- og matdepartementet (LMD) hadde utøvd indirekte styring overfor en forsker ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) som en følge av en kronikk forskeren skrev i Klassekampen 2. september 2009.

Akademisk frihet må gjelde alle
– Debatten i media reiste tvil om hvorvidt forskere ved institusjoner som faller utenfor universitets- og høyskoleloven ikke har akademisk frihet på lik linje med sine kollegaer som er ansatt ved universitet og høyskoler, og var en av hovedgrunnene til at Venstre valgte å løfte denne saken. Det er underlig at man ikke skal ha en regulering som sikrer akademisk frihet innen for eksempel instituttsektoren når man har det på universiteter og høyskoler, forklarer Skei Grande.

Det offentliges rolle

 - Også instituttsektoren må sikres akademisk frihet, mener Trine Skei Grande.

– Også instituttsektoren må sikres akademisk frihet, mener Trine Skei Grande.
Foto: Microsoft

– Dersom man fra det offentliges side ikke er tydelig på at forskningen skal være fri, og at forskere skal ha rett til å ytre seg — uavhengig av oppdragsgiver eller finansiering — risikerer man at dette vil kunne bidra til å undergrave forskningens frie og uavhengige rolle. Det er åpenbart at et departement eller andre offentlige etater må være særlig varsom med hensyn til spørsmål som kan bidra til å reise tvil om den akademiske friheten, sier Skei Grande.

– Etter dagens behandling i Stortinget forventer jeg at regjeringen vil komme tilbake med konkrete forslag for hvordan man kan tydeliggjøre akademisk frihet ved institusjoner som ikke omfattes av universitets- og høyskoleloven, avslutter Skei Grande.

Les saksdokumentene her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**