Uttalelse: Bedre rusomsorg

– Tunge rusmisbrukere er syke mennesker som trenger hjelp, ikke straff, Dagens ruspolitikk har vært prøvd ut i 30 år uten hell, heter det i en uttalelse fra årsmøtet i Oslo Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Oslo Venstre for en bedre rusomsorg

Tunge rusmisbrukere er syke mennesker som trenger hjelp, ikke straff. Dagens ruspolitikk har vært prøvd ut i 30 år, uten hell. Norge er fremdeles på overdosetoppen, livskvaliteten til de rusavhengige er i mange tilfeller svært dårlig, og vi har ikke klart å bremse rekrutteringen. Oslo Venstre vil ha slutt på de uverdige forholdene mange rusavhengige lever under i dag.

Vi må klare å ha mer enn én tanke i hodet samtidig: Rusmisbrukeres levestandard og livskvalitet må heves. Vi må få ned rekrutteringen til rusmiljøet. Samtidig må vi gjøre en innsats for å få flest mulig ut av avhengighetsforholdet.

Oslo Venstre mener at den eneste måten å gå fremover på er å være realtistiske, og vurdere hvilke fungerende tiltak som har blitt tatt i bruk med god, målbar effekt andre steder. På kort sikt er det viktigste at behandlingstilbudet blir bedre. Det må være et helhetlig tilbud som hjelper rusmisbrukere gjennom akutthjelp, behandling og oppfølging uten unødvendige avbrudd, ventetider, aldersgrenser eller lignende. Narkomane trenger ikke å bli sendt på glattcelle — de trenger å bli sett.

Oslo Venstre vil at:
– det skal utarbeides en plan for helhetlig rusomsorg i Oslo i løpet av 2010.
– det garanteres korttidsplasser innen 24 timer for de som ber om det.
– man etter opphold på korttidssavrusning, umiddelbart skal få tilbud om langtidsplass.
– det skal finnes en rusakutt i Oslo med et tilstrekkelig antall plasser til å ta imot alle som ønsker eller av medisinske årsaker trenger akutt avrusing
– mange ulike behandlingsformer skal få støtte, men det bør innføres en strukturert vurderingsordning som måler de ulike behandlingsformenes virkningsgrad, som økning i opplevd livskvalitet, suksessrate for å bli frisk og tilbakefallsrate.
– det alltid skal finnes et behandlingstilbud som ansatte ved sprøyterom eller personer som arbeider i rusmiljøet kan sende brukerne direkte videre til, både i akutte situasjoner og når brukeren er motivert
– ordningen med sprøyterom gjøres permanent
– bevilgningene til sprøyterommet skal økes slik at åpningstidene utvides og køene reduseres. Samtidig må sprøyterommene åpne for bruk av andre stoffer enn heroin.
– ettervernet etter behandling skal bestå av tett oppfølging i et tilrettelagt botilbud, slik at faren for tilbakefall reduseres
– det skal kunne deles ut naloxon på nesespray

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**