Slik jeg ser det

Slik jeg ser det så vil vi med konstellasjonene og direktevalgt ordfører, ha støy i denne perioden — hvis ikke noen tar et initiativ til forandring Og i motsetning til “de på galleriet” synes jeg Jan Einar gjør en god jobb! skriver Steinar Gundersen (V) medlem av Bystyret og HU or oppvekst og omsorg, i dette innlegget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

 Jeg synes Jan Einar gjør en god jobb sier Steinar Gundersen.

Jeg synes Jan Einar gjør en god jobb sier Steinar Gundersen.
Foto: Venstre

Ordfører Knut Henning Thygesen fra Rødt er en dyktig og velmenende mann og tar jobben som vår øverste tillitsvalgte på alvor. Jeg har selv, en gang på 80 tallet, stemt på ham fordi han er opptatt av miljø, menneskerettigheter og er en vakthund for de svake i samfunnet. Vi er ikke enige på politisk systemnivå, – men det har ikke alltid så stor betydning lokalt.

Knut Henning har en stor utfordring, – han er ikke valgt på bakgrunn av flertall i bystyret. Han er ordfører for alle, men har i noen saker bare Rødt bak seg og i andre saker bare opposisjonen, – men i de fleste saker hele bystyret. Posisjonen (koalisjonen) har flertall og det er ikke å forvente at ordføreren fra Rødt vil drive posisjonens politikk. Administrasjonen skal (visst) forholde seg til ordføreren og da blir det vanskelig for posisjonen med Jan Einar Henriksen som leder å få til forandringer. Hvor demokratiet kommer inn er jeg ikke sikker på, men posisjon betyr flertall.

På politikeropplæringen, da jeg startet ut som politiker sa Sven Atle Svendal (AP Arendal)— at nå måtte administrasjonen forholde seg til at det var blitt et annet flertall. Administrasjonen sier at de forholder seg til ordføreren og ikke posisjonen.

Risør kommune har innført "Flat struktur" på organisasjonsnivå, men har beholdt det gamle systemet med Formannskap — Hovedutvalg og Bystyre. Jeg er klar over at sakene ofte er tidlig tilgjengelig på kommunens hjemmeside, men jeg venter ofte med å arbeide med sakene til de kommer i posten. — da har støyen ofte vart en stund. Det arbeides i disse dager med en IT løsning for bystyremedlemmene som kanskje kan resultere i at jeg kan engasjere meg langt tidligere.

Når de kontroversielle sakene dukker opp, der hvor posisjonen ønsker å gjøre en forskjell, blir dette utrykt gjennom "den objektive røde presse" og "de som sitter på galleriet". Det politiske arbeidet "speiles" gjennom reportasjer og leseinnlegg i Aust Agder Blad. Jeg tror mange av de som utrykker seg skeptisk, til det å gjøre noe annerledes – har stemt på Rødt, AP eller Senterpartiet. Det at noen ikke vil snakke, samarbeide eller vil møte, er likelig fordelt. Vi ønsket foreks. en orientering fra Trebåtfestivalen og de ville ikke møte oss, "for de likte ikke Jan Einar".

Risør kommune har store utfordringer innenfor primæroppgavene sine. Innen for Opplæring har enhetene måttet spare på drift, – noe som går utover de elevene som trenger ekstra oppfølging. Innenfor Omsorg mangler vi stillinger for å gi et helhetlig godt tilbud til noen som sliter tungt. Det spares innenfor de fleste enhetene, noen står på stedet hvil og noen få har fått påplussing (foreks. Trebåtfestivalen).

Alle partiene i Risør har formøte på mandagen før bystyremøtet. Hvis du vil være med "å gjøre en forskjell", er du hjertelig velkommen til debattene. Møt i det partiet du er medlem eller sympatiserer med og kom med tankene dine. Jeg vet ikke hvordan Rødt, AP og Senterpartiet er organisert, men posisjonen har først møte i de ulike partiene og så et fellesmøte etterpå.

Slik jeg ser det så vil vi med konstellasjonene og direktevalgt ordfører, ha støy i denne perioden — hvis ikke noen tar et initiativ til forandring. Og i motsetning til "de på galleriet" synes jeg Jan Einar gjør en god jobb!
MVH Steinar Gundersen, Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**