Når vi når går inn naturmangfoldåret 2010 er det viktig at plandelen i Plan- og bygningsloven (PBL) og den nye Naturmangfoldloven praktiseres fullt ut og i tråd med målsettingene. Lovene må ikke uthules med omfattende dispensasjonspraksis i kommunene.
Telemark kan bli et foregangsfylke hvor det utvikles ny miljøteknologi for reduksjon av klimagassutslipp. For Telemark Venstre er en aktiv miljøpolitikk i Telemark ikke bare endringer i holdninger og adferd, men også en offensiv satsning for bærekraftig utvikling som skaper arbeidsplasser og ny næringsvirksomhet i hele fylket.
Rammevilkår som stimulerer til miljøvennlig produksjon og nyskapning uteblir; f. eks. manglende støtte til planene om elbilproduksjon i Grenland, manglende krav til miljøkriterier for nasjonal og regional håndtering av avfall, manglende stimuleringstiltak i forhold til lønnsomhet på konvertering til mer bærekraftig energiforsyning og bærekraftig transportløsninger heri også mer utnyttelse av avfall til biogass.
Et alternativ kan være å satse på det planlagte anlegget på Langmoen i Nissedal for forbrenning av restavfall. Anlegget vil produsere strøm og i tillegg pellets av massevirke fra skog i Telemark og Agder. Anlegget betyr verdiskapning og nye arbeidsplasser i Telemark, men vil ikke bli realisert dersom ikke rammevilkårene endres.
Et annet alternativ er Norcem som bruker fossilt brensel som energikilde. Konvertert til alternativt brensel f eks restavfall, vil dette både gi en kortreist behandling av restavfall samtidig som Norcem kan fase ut sin fossile brensel. Her må myndigheter legge inn klare miljøkriterier, slik at «avfall på anbud» blir faset inn i CO2 reduserende tiltak i større grad.
For Telemark er det først og fremst industrien som kan gjøre de store grepene. CO2 fangst og lagring, vil desidert gi størst reduksjon (inntil 2 000 000 tonn CO2 ekv.),men nye katalysatorer og gode ENØK grep kan f eks på bedriften Yara redusere med ytterligere 380 000 tonn CO2 ekv. Forskningsmiljø, høyskoler og næringsliv, må sammen med det offentlige stimulere hverandre til et bærekraftig Telemark.
Også når det gjelder transport er det mye å hente i forhold til reduksjon av CO2 ved å legge til rette for overgang til kollektivtrafikk og gang- og sykkelbruk.
Regjeringen har utsatt klimamelding ett år. Da er det ekstra viktig at kommunene i Telemark og Telemark Fylkeskommune tar ansvar; utarbeider selvstendige miljø-, klima og energiplaner med konkrete handlingsplaner som årlig justeres og forbedres, og som rapporteres i årsmeldinger.
Venstres representanter i kommunestyrene i Telemark og i Telemark Fylkesting vil aktivt arbeide for at vi lokalt tar ansvar for miljøet. Vår innsats kan bidra til å redusere utslipp av klimagasser med 15-25 %, avhengig av konkrete tiltak i den enkelte kommune.
Årsmøte i Telemark Venstre