Mer makt til fylket!

Oppland Venstre mener det er nødvendig å ta offensive grep for å gi folk frihet til å velge at de kn bosette i distriktene. Mange legger vekt på nærhet til natur og trygge oppvekstvilkår for barn når de velger bosted, og kommunene i Oppland framstår i så måte som attraktive, hvis det bare finnes en jobb: sier fylkesleder Bjørg S. Lien i sin tale til årsmøtet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Og staten har mange mulighet til å legge virksomhet ut til distriktene. Det er meningsløst at Oppland i de siste årene har mistet 72 statlige arbeidsplasser samtidig som det er opprettet 10 000 nye statlige arebidsplasser i hovedsak i Oslo. Regjeringen må slutte med den sterke sentraliseringen de driver med. Venstre mener at det må overføres flere oppgaver og mer makt til fylke og kommunene. Dette vil gjøre kommunene bedre i stand til å gi gode velferdstilbud for innbyggerne i framtida.

KS har foreslått at staten kan kjøpe klimakvoter av kommunene, ikke bare kjøpe seg fri i u-land. Dette er en god ide som Venstre støtter. Vi anbefaler at staten kjøper klimakvoter både av fylkeskommunen og kommunene. Slik kan det overføres midler til lokalt nivå og det kan gjøres en stor innsats for å redsuere klimautslippene både ved å bygge opp fagkompetanse lokalt, men også ved å kunne stimulere lokalt næringsliv til å satse på ny miljøteknologi. Raufossmiljøet har jo et stort potensiale til å bli en motor i en slik ” grønn” næringsatsing.

Samhandlingsreformen skal etter planen iverksettes fra 2012. Dette er en spennende reform hvor det legges opp til et tettere samarbeid melllom sykehusene og kommunene, en riktig vei for framtida. Men når regjeringen legger opp til en skal bruke 20 % av midlene fra driften av sykehusene og overføre til kommunene, så er jeg bekymret for konsekvensene for sykehustilbudet. Det vil nok føre til en ny diskusjon om sykehusstuktur i Innlandet. Venstre vil understreke at vi skal opprettholde gode sykehus på Gjøvik og Lillehammer sa Lien.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**