Landbruket trenger handling – ikke utredning

Hedmark Venstre krever at den rødgrønne regjeringen og fylkesrådet i Hedmark styrker landbruket gjennom aktiv handling og ikke bruker mer tid på utredninger. Regjeringens planlagte Stortingsmelding er tap av tid. Landbrukets mange utfordringer er velkjente og derfor trengs ingen ny stortingsmelding

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Landbruk

Foto: A.Hovsto

Hedmark Venstre vil ha politisk vilje og handlekraft som sikrer landbruksnæringa bedre inntektsmuligheter og større handlingsrom. Lave inntekter kombinert med sterke reguleringer gjør det usikkert for nye generasjoner å overta gardsbruk. Odelslov og konsesjonslov utgjør særlige hindringer for en rasjonell eiendomsstruktur, nye og bedre inntektsmuligheter og interessante faglige utfordringer for bønder.
Venstre krever virkemidler som bidrar til at profesjonelle heltidsbønder, i samarbeide med veiledningstjeneste og forskningsmiljøer, sørger for at landbruket bygger på solid kunnskap som ivaretar naturgrunnlag og miljø.
Det må det bli lettere for folk flest å skaffe seg gardsbruk. Nytt blod vil gi nye ideer, nye nettverk og aktive bønder forankret i god faglig motivasjon snarere enn pliktfølelse og sosialt press. Hedmark Venstre forventer at regjeringen skrinlegger arbeidet med ny stortingsmelding og handler til beste for landbruket ved å:
•Fjerne odelsloven og delingsforbudet i jordloven
•Gi kommunene fleksibilitet til å fastsette egne grenser for boplikt innenfor et nasjonalt regelverk
•Intensivere forskningen for mer klimariktig husdyrhold
•Doble bevilgningene til matprogrammet, bioenergiprogrammet og til treprogrammet
•Øke investeringsstøtten til kapitalkrevende husdyrproduksjoner (særlig melk og kjøtt) for å sikre et produksjonsapparat i tråd med husdyrforskriftene
•Endre alle tilskuddsordninger slik at de ikke stimulerer i miljøfiendtlig retning
•Sikre varig vern spesielt verdifull produktiv landbruksjord

Bjelleklang

Foto: Privat

Hedmark Venstre forventer også at fylkesrådet i Hedmark styrker fjell-landbruket med basis i fagmiljøet ved Storsteigen vgs og forskningen. I tillegg må fylkeskommunen etablere samarbeid med Oppland og Sør-Trøndelag fylkeskommuner for å utvide opptaksområdet for Storsteigen. Dermed styrkes fjell-landbruket i de tre viktigste "fjell-landbruksfylkene". Storsteigen vgs er den eneste naturbruksskolen, som i tillegg til tradisjonelt landbruk, fokuserer spesielt på mulighetene knyttet til utmarksressurser som beitebruk, setring og næringsutvikling i randsoner til nasjonalparker og andre verneområder. Venstre utfordrer derfor fylkesrådet til å ivareta fylkeskommunens nasjonale ansvar for å ivareta et faglig sterkt og nyskapende fjell-landbruk.
/AHo

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**