Kunnskapsbasert næring, – fra ide til virkelighet

Universitetet for Miljø- og Biovitenskap (UMB), og de omkringliggende forskningsinstitutter og kunnskapsbaserte bedrifter utgjør et stort og til dels uforløst potensial som sentrum for kunnskapsbaserte virksomheter i Folloregionen. Politiske uttalelse fra Akershus Venstre årsmøte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Den forskningen som drives her, innen bl.a fornybar energi, bioteknoligi, naturforvaltning og matproduksjon har potensiale til å gjøre Ås og hele Folloregionen til et sentrum for framtidsettet og miljøfokusert forsking.

En forutsetning for at dette skal lykkes er at det legges godt til rette for at ideer og produkter som utvikles i forskningsmiljøene kan bli til næringsvirksomhet. Da må vi i enda større grad enn i dag sørge for at kunnskapsbaserte bedrifter har støtteordninger som gjør det enklere enn i dag å videreutvikle og kommersialisere ideer og produkter som utvikles i disse forskningsmiljøene.

Det er i dag et gap mellom Innovasjon Norges støtteordninger som er tilgjengelige helt i startfasen for en kunnskapsbedrift, og private venturemidler som i praksis først er tilgjengelige når produktet er ferdig utviklet og kan kommersialiseres.

Fasen for teknologiutvikling/ produktutvikling er svært sårbar, og det er viktig å finne støtteordninger og incentiver som gjør at bedrifter med gode ideer og produkter overlever denne fasen som har liten eller ingen inntjening. De offentlige ordningen vi har i dag for risikoavlastning er ikke gode nok til at de utløser privat kapital tidlig nok.

Akershus Venstre mener at det er særlig viktig at det settes inn tiltak for de selskaper som befinner seg i «såkornfasen», og at staten må være villig til å ta et større ansvar for "risikoavlastning" i denne sårbare fasen, slik at det blir lettere å få private venturemidler på banen.

Akershus Venstre mener at det er særlig viktig
– Å sikre mer risikovillig kapital gjennom det offentlige virkemiddelapparatet og gjennom skattestimulans for private investorer.
– At staten, kommuner og fylker skaper møteplasser mellom forskningsmiljøer, gründermiljøer og kapitalmiljøer.
– Å fjerne formueskatten slik at norske investorer ønsker å investere og eie i Norge .
– Å gi studenter som velger å starte for seg selv etter endt utdannelse rentefritak og betalingsutsettelse på studielånet i inntil tre år.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**