Kunnskap trumfer alt — en investering i fremtiden

Det lå an til å bli en god start på året for universitets- og høyskolesektoren da statsministeren i sin nyttårstale sa at “kunnskap trumfer alt”. Dessverre begrenser regjeringens kunnskapssatsing seg til fine ord og festtaler.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Student, studere, universitet

Regjeringen la i høst fram Soria Moria II, med store ambisjoner om å styrke grunnforskningen og å øke antall studieplasser. Likevel var barnehage og SFO nevnt flere ganger enn høyere utdanning og forskning.

Da statsbudsjettet ble lagt fram uttalte Sigmund Grønmo, rektor ved Universitetet i Bergen, at det var det verste siden hvileskjæret. Her var det overraskende få nye studieplasser, til tross for regjeringens egne ambisjoner og deres egne uttalelser om at antall studenter vil øke framover. Styrking av grunnforskingen var det heller ikke snakk om, universitetene fikk ikke én eneste ny stipendiatstilling.

Studier er en heltidsjobb, men heltidsstudentene blir det stadig færre av. Svært mange jobber deltid for å spe på det spinkle studielånet, og mange mottar støtte fra foreldrene sine. Stadig flere avlegger eksamen i juni, men siste utbetaling fra Lånekassen er i mai. Dermed må studenter bruke verdifull studietid på å jobbe for å få penger til å klare seg i juni.

Skole, elev, tavle, undervisning

Den rød-grønne regjeringen gikk til valg på å innføre 11-måneders studiestøtte. Valgløfter til tross, studentene må se langt etter 11-måneders studiestøtte. Statsministeren sier at “kunnskap trumfer alt”, men skal denne kunnskapen kun være tilgjengelig for dem med rike og gavmilde foreldre?

Vi har ikke råd til å la være å satse på høyere utdanning og forskning. Utdanning koster, men uvitenhet er dyrere. Derfor trengs det færre fine ord, men mer handling. Derfor ønsker Hordaland Venstre:

o Økte basisbevilgninger til universiteter, høyskoler og forskningsinstitusjoner, og mindre sentralstyring og øremerking.
o Flere fullfinansierte studieplasser.
o Økt studiestøtte i 11 måneder.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**