Tre tiltak mot togkrisen

Venstre har fremmet forslag om forsterket innsats for å løse togkrisen på Østlandet og inviterer til en felles politisk innsats for å få på plass gode løsninger. – Våre forslag vil løse togkrisen og gi de reisende et langt bedre togtilbud enn i dag, uttaler Venstres Borghild Tenden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Venstres forslag inneholder tre hovedgrep som må på plass for å få togene i rute og for å gi et bedre tilbud til de reisende i lokal- og intercitytrafikken på Østlandet.

 Venstres Borghild Tenden fremmer forslag til tiltak mot togkaoset.

Venstres Borghild Tenden fremmer forslag til tiltak mot togkaoset.
Foto: Ingvild Boe Hornburg

Ny tunnel gjennom Oslo
– For det første må planleggingen av en ny tunnel gjennom Oslo startes umiddelbart slik at denne kan realiseres innen en tiårsperiode. Dagens tunnel kommer til å bli en flaskehals og en kilde til forsinkelser og innstillinger også i fremtiden, hvis ikke noe gjøres, uttaler Tenden.

– Tunnellen er allerede sprengt kapasitetsmessig. I tillegg planlegges det for fire spor vest for Oslo og ni spor øst for Oslo, mens det kun skal være to spor gjennom oslotunellen. Det sier seg selv at det ikke går på sikt, påpeker hun.

Kraftig opprustning av jernbanelinjene
For det andre må vi gjennomføre en kraftig opprustning av infrastrukturen i den såkalte "indrefileten", strekningene Oslo S- Lillestrøm/Asker/Ski, slik at denne kommer opp på en standard som tilsvarer Gardermobanen, legger hun til.

– Dette er en ambisjon i Nasjonal transportplan, men det er ikke satt noen konkret tidsplan for når det skal på plass. Derfor ber Venstre regjeringen om å legge frem en handlingsplan for en oppgradering av disse strekningene, senest innen en femårsperiode. Det vil gi et nødvendig kvalitetsnivånivå på infrastrukturen slik at togene kommer i rute, sier Tenden.

Bedre buss for tog-løsninger

For det tredje må både Jernbaneverket og NSB bli bedre til å ta høyde for avvik i trafikken og for å håndtere disse slik at det ikke går ut over de reisende, påpeker Borghild Tenden

– Det er avgjørende at NSB leverer. Klarer de ikke å levere med tog, så må det settes opp tilstrekkelig med busser. Derfor vil foreslår Venstre at regjeringen klargjør ovenfor NSB og Jernbaneverket det ansvaret de har ovenfor kundene for å håndtere og korrigere avvik i togtrafikken, og sørge for at det ved avvik settes opp tilstrekkelig med busser, avslutter Tenden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**