Øystein Haga interpellerer om elevundersøkelser

Aust-Agder fylke har i en rekke år benyttet seg av Utdanningsdirektoratets elevundersøkelse. De siste årene har den offisielle analysen av resultatene av resultatene vært utført av firmaet Oxford Research i Kristiansand, skriver fylkesutvalgsmeldem Øystein Haga i interpellasjontil fylkestingssamlinga 23. februar.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Interpellasjon i fylkestinget 23. februar 2010

Aust-Agder fylke har i en rekke år benyttet seg av Utdanningsdirektoratets elevundersøkelse. De siste årene har den offisielle analysen av resultatene av resultatene vært utført av firmaet Oxford Research i Kristiansand.

Aust-Agder Fylkeskommune har i tillegg kjøpt analyseresultater fra Læringslaben. Lokalt h ar begge firmaene tilgang til samme rådata. På landsbasis har Oxford Research tilgang til data fra hele landet, mens Læringslaben har tilgang til data fra de skoler som har benyttet Læringslabens rapportverktøy.

Spørsmål:
Hvordan er overensstemmelsen mellom resultatene fra elevundersøkelsen for fylkeskommunens skoler når analyseresultatene fra de to nevnte firmaene sammenlignes?

Skoleverket har et ansvar både for å tilføre elevene kunnskap og å gjøre dem til gode og lovlydige samfunnsborgere. Retten til å kunne gjøre frie og selvstendige valg er en selvfølgelig del av et demokratisk samfunnssystem.
I veiledningen fra Utdanningsdirektoratet går det fram at deltagelse i elevundersøkelsen er en frivillig sak for elevene, mens skoleeier er pålagt å utføre undersøkelsen på bestemte klassetrinn. Ved gjennomføring skal også foresatte informeres dersom elevene er under 18 år. Videre settes det krav om at det ved gjennomføringen av undersøkelsen på den enkelte skole tilrettelegges slik at det ikke framstår som et uheldig alternativ å ikke delta. Det virker som praksis ved de videregående skolene er forskjellig ved gjennomføringen av elevundersøkelsen.

Spørsmål:
Hvilke instrukser er gått fra fylkesadministrasjonen til skolene i forbindelse med gjennomføringen av elevundersøkelsene 2007, 2008 og 2009.

Hva vil fylkeskommunen foreta seg for å sikre seg at årets undersøkelse blir gjennomført i tråd med instruksen fra Utdanningsdirektoratet?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**