Vil avkriminalisere narkotikaavhengighet

— “Krigen mot narkotika” har i realiteten blitt en krig mot narkotikaavhengige. Vi trenger alternativer til dagens mislykkede og moralistiske politikk, og avkriminalisering er et skritt i riktig retning, sier nyvalgt nestleder i fylkeslaget, Åsta Årøen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Søndag ettermiddag vedtok årsmøtet i Hordaland Venstre enstemmig å gå inn for avkriminalisering av narkotikabruk hos rusavhengige. Nestleder Årøen har førstehåndskjennskap til narkotikamiljøet i Bergen som tidligere prosjektleder i Kirkens Bymisjon, og fremhever at narkotikaavhengige trenger hjelp, ikke straff.

Ledertrio Hordaland

– Kriminaliseringen av narkotikabrukere fører til marginalisering av allerede vanskeligstilte grupper, og virker som en hindring for å søke hjelp mot avhengighet og andre helseproblemer, sier nestlederen.

Vil lære av Portugal
Den politiske uttalelsen som ble vedtatt på årsmøtet var fremmet av Hordaland Unge Venstre, og med noen endringer gikk fylkeslaget enstemmig inn for den nye politikken. Hordaland Venstre mener at narkotiske stoffer som blir oppdaget skal konfiskeres av politiet, og at brukerne skal kunne pålegges å møte opp til intervju for å avgjøre behovet for behandling og oppfølging.

– Siden Portugal innførte lignende lovgivning på dette området, har narkotikabruken blant portugisisk ungdom gått ned sammenlignet med utviklingen i andre EU-land. I tillegg har antallet HIV-smittede og overdosedødsfall blitt kraftig redusert, og man ser at flere rusavhengige tar kontakt helsemyndighetene, forteller Åsta Årøen. Hun mener at narkotikadebatten her hjemme i alt for stor grad er preget av fordommer og moralisme.

– For oss i Venstre er målet med narkotikapolitikken at de avhengige skal vinne leveår og livskvalitet. Avkriminalisering er ikke å gi opp de narkomane, det er å ta dem på alvor.

– Kan få gjennomslag nasjonalt
Venstre har de siste årene hatt et sterkt fokus på å ta i bruk nye virkemidler i narkotikapolitikken, og går blant annet inn for heroinassistert behandling. Dette er imidlertid første gang et Venstre-lag går inn for avkriminalisering av narkotikabruk hos rusavhengige.

– Så vidt jeg vet har dette aldri blitt vedtatt før, verken i Venstre eller i noen andre partier. Neste mål for oss blir å få gjennomslag under Venstres landsmøte i april. Det blir spennende, men med tanke på den positive responsen her i Hordaland er jeg optimistisk, sier Åsta Årøen.

– Kriminalisering hindrer helsehjelp
Årøen fremhever at avkriminalisering bare er ett av mange virkemidler, og at dette må kombineres med en kraftig opprustning av rusomsorgen generelt, og en bekjempelse av de lange behandlingskøene spesielt.

Sprøyte

– Spillavhengige, alkoholavhengige og mennesker som lider av andre sykdommer blir primært møtt av helsevesenet, mens narkotikaavhengige i stor grad blir møtt med bortvisning, bøtelegging, fengsling og kriminalisering. Dette er et stort paradoks, sier Årøen, som mener at kriminaliseringen av narkotikaavhengige fører til marginalisering av allerede vanskeligstilte grupper. Dette mener hun fungerer som en hindring for å søke hjelp mot avhengighet og andre helseproblemer.

– Hordaland Venstre mener tiden er inne for å se på andre løsninger og tilnærminger til narkotika. Narkotikaavhengige må få hjelp, ikke straff, slår Årøen fast.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**