Uttalelse: Venstre skal være på lag med verdens fattigste

Rogaland Venstre ønsker at Norge i WTO arbeider for å utvikle de globale handelsreglene slik at de er rettferdige for alle land. I dag favoriserer handelssystemet de rike landene, inkludert Norge, på bekostning av de fattige landene. Dette må snus.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


De rike landene prøver å sabotere WTO fordi de fattige har fått mer makt der de senere årene. Norge må aktivt delta på de fattiges siden i denne konflikten og støtte opp om forhandlingene.

Konsekvensene av det urettferdige handelssystemet er mange. Sult og sykdommer er det verste. Anslagsvis 30 000 mennesker dør hver dag i fattige land av enten sult eller sykdommer som enkelt kunne vært kurert, for eksempel diaré.

Rovdrift og emigrasjon er også konsekvenser av dette. Afrikanerne som kommer med livet som innsats til Italia eller Kanariøyene ville helst ha bodd hjemme. Men mangelen på arbeidsmuligheter tvinger dem ut for å forsørge familien på den måten.

De lave råvareprisene og det høye importvernet gjør det mer attraktivt å produsere narkotika og smugle til Vesten, enn å eksportere vanlige jordbruksprodukter. Dette kunne vært unngått. Opiums- eller kokabøndene er ikke uten moral eller griske. De ønsker bare å overleve.

I WTO forhandlingene må Norge være forbredt på å godta krav som kommer fra de fattige landene i neste forhandlingsrunde.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**