Ett sterkt Agder – Gi folk i Agder mer makt

Agder Venstre mener en sammenslåing av de to fylkene er nødvendig for å styrke befolkningens makt i utviklingen av regionen. Skal landsdelen sikres fortsatt utvikling, er det nødvendig å ha felles strategier for næringsliv, for utvikling av kompetanse, for samferdselspolitisk og ikke minst i forhold til de store miljøutfordringene landsdelen står overfor.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


I ett Agder vil et folkevalgt fylkesting ta de viktigste beslutningene. Det vil gi mer åpenhet, og folk mer direkte innflytelse enn i dag, der beslutninger tas i et stort antall samarbeidsorganer som ikkje er folkevalgte.

Et samlet Agder vil bli landets sjette største fylke. Det styrker mulighetene for å få gjennomslag for landsdelens saker hos sentrale myndigheter. Samtidig vil administrative kostnader for å drive den regionale forvaltning gå vesentlig ned.

Agder er en utadrettet region som påvirkes av den internasjonale utviklingen. Samtidig er Agder preget av nyskaping. Dette er et fortrinn som må utnyttes sterkere, slik at det er like naturlig for unge å etablere egen virksomhet som å søke arbeid. Satsing på elevbedrifter, ungdomsbedrifter og studentbedrifter må videreutvikles. UiA må styrke sin rolle i forhold til gründerutvikling.

Agder Venstre vil styrke UiA som landets mest næringsrettede og gründerorienterte universitet. For å sikre distriktene kompetanseutvikling, må det tilrettelegges for fjernundervisning ved bruk av ny teknologi.
Et samlet Agder gjør at tilbudet i videregående skole kan koordineres bedre. Det gir også mulighet for å skape et bredere utdanningstilbud.

Landsdelen har en utfordring innen likestilling. Det mest synlige eksemplet er relativt lav deltagelse av kvinner i yrkeslivet.

Agder Venstre vil bygge det fremtidige helsetilbudet rundt de tre sykehusene i Arendal, Kristiansand og Flekkefjord. Rimelig nærhet til de mest vanlige sykehustjenestene er viktig for befolkningens trygghet. Samtidig må en ha en uhildet vurdering av hvor en plasserer særlig ressurskrevende behandlinger.

Klimahensyn må være et overordnet hensyn når politiske beslutninger fattes.
Sørlandsskjærgården har en natur med helt spesielle kvaliteter, også sett i europeisk sammenheng. Agder Venstre mener at ubebygde områder må sikres for allmennheten, samtidig som eiere av etablerte hytter respekteres.

Den pågående kartlegging av biologiske og marine ressurser i kystsonen, gir et godt grunnlag for å ta vare på gode oppvekstområder for fisk og for steder med spesielle marine kvaliteter.
Agder Venstre ønsker ikke oljeutvinning i Skagerrak.

Enstemmig vedtatt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**