Et moderne kunnskapssamfunn forutsetter at både kvinner og menn har reelt like muligheter, og at mangfold i samfunnet dyrkes som verdi.
Selv om situasjonen er blitt bedre ded siste årene, har Agder fortsatt store likestillingsutfordringer. Barnehagedekning, andelen kvinner i kommunestyrene, utdanningsnivå, sosiale problemer og ikke minst kvinners representasjon i arbeidslivet viser at Agder ligger bak andre regioner i Norge. Agder Venstre vil ikke møte dette med å benekte de utfordringene vi har, men møte de med målrettet politikk.
Venstre mener det er viktig både å sikre familiene fleksibilitet i forbindelse med omsorg for barn og bidra til at omsorgen fordeles likere. Venstre vil erstatte dagens ordning med fødselspenger det første året med en tidskonto-ordning der foreldrene kan ta ut totalt 15 måneders lønnet permisjon fordelt over inntil 12 år. Tre måneder skal forbeholdes hver av foreldrene.
Full barnehagedekning er en viktig del av et mer likestilt samfunn. Venstre ønsker flere barnehager med mer fleksible åpningstider, at offentlige og private barnehager bør behandles likt med hensyn til offentlige tilskudd og at barnehageprisene skal avgjøres lokalt ut fra lokale forutsetninger, tilbud og særpreg.
Venstre vil at det skal satses målrettet gjennom utdanning og fra arbeidsgivere for å rekruttere flere unge til å velge på tross av gamle kjønnsroller. En viktig forutsetning er at heltidsstillinger blir normen i omsorgssektoren. Lønnsforhandlinger der det offentlige er part må føre til at kvinnedominerte yrker sikres en lønnsmessig heving. Fleksibiliteten i arbeidslivet må økes slik at det blir enklere å kombinere hensynet til omsorg og karriere.
Agder Venstre vil likestille arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende. I dag er det vesentlig dårligere betingelser for denne gruppen når det gjelder lønn ved sykdom og rettigheter til fødselspenger. Venstre vil at kvinner og menn på Agder skal ha større mulighet til å starte som selvstendig næringsdrivende, og styrke de sosiale rettighetene.
Agder Venstre vil:
– Erstatte dagens fødselspenger i barnets første leveår med en fleksibel tidskontoordning. Samtidig bør en del av dette utgjøres utgjøres av en selvstendig opptjeningsrett for far/medmor.
– Støtte opp under tiltak som for eksempel female future, og andre former for nettverksbygging og fadderordninger for kvinner.
– Stimulere til at både menn og kvinner velger yrke mer “utradisjonelt”.
– Arbeide for å gjøre full stilling til det normale i omsorgssektoren.
– Sikre gründere og selvstendige kulturarbeidere bedre sosiale vilkår og større trygghet for inntekt under sykdom, ved barns sykdom og under fødselspermisjon.