Arbeiderpartiet og Huken

Det er få saker som har engasjert innbyggerne i Grorud-området mer enn driften av Huken Pukkverk, skriver bystyrerepresentant Kjell Veivåg i Aker Avis Groruddalen 3.2.2010.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Kjell Veivåg

Kjell Veivåg

Spesielt har det vært sterk motstand mot planene til Oslo Vei AS om å utvide pukkverket og ta i bruk nye 190 dekar inne i marka med de konsekvenser som dette har i form av anleggstrafikk, utkjøring av asfalt, støy- og støvplager mv.

Da Stortinget vedtok markaloven i fjor, var det to glade Ap-politikere i Grorud bydel, Anders Rødberg-Larsen og Jack Grimsrud som stilte til intervju i Akers Avis Groruddalen under overskriften «Kroken på døra for Huken». Der sier de bl.a. «Grorud Arbeiderparti har en klar melding til miljø- og samferdselsbyråden i Oslo, Jøran Kallmyr. — Vi utfordrer han til å ta tak i etterbruksplanene om hvordan området skal se ut når driften er avviklet. Han bør også få Oslo Vei til å skrinlegge planene sine.»

Grorud Ap burde sendt meldingen til Trond Jensrud og Arbeiderpartiets bystyregruppe. I siste bystyremøte hadde SV og Venstre fremmet følgende forslag: «Bystyret bes klargjøre overfor Oslo Vei AS at det ikke er aktuelt med utvidelser av Huken pukkverk.» De to partiene viste bl.a. til brev fra Miljøverndepartementet til kommunen der departementet bl.a. skriver følgende: «Den planlagte utvidelsen av pukk- og asfaltverket ligger i sin helhet innenfor markagrensa…

Miljøverndepartementet mener derfor at den planlagte utvidelsen av virksomheten er i strid med formålsbestemmelsene i ny markalov . Departementet mener derfor at Oslo kommune må vurdere om det er hensynsmessig å sette i gang et planarbeid for en slik utvidelse.»

Hva skjedde i bystyret? Jo, Ap går sammen med FrP og H og stemmer ned forslaget. Begrunnelsen er av formell karakter. Flertallet ønsker ikke «å instruere styret» i Oslo Vei. Den som leser forslaget ser at det gir uttrykk for et rent politisk standpunkt. Bystyret pålegger ikke styret i Oslo Vei noe som helst, men gir et politisk signal om at det ikke er aktuelt med utbygging av Huken. Og der ligger Aps problem. Partiet klarer ikke å bestemme seg for hva de vil med Huken. Det vil si, noen er imot og det er gjerne de som stiller til valgmøter i Groruddalen og holder sterke og klare innlegg for miljøet. Men når avgjørelser skal tas, må miljøinteressene i partiet sitte på bakrommet. Da er det andre krefter som styrer og da er avstanden til FrP rimelig kort. Nå vil Ap trolig svare at partiet skal ta standpunkt til Huken når forslag til utvidelse foreligger til behandling i bystyret. Men dersom partiet mener at en utvidelse er i strid med markagrensa, hvorfor i all verden kan ikke folk på Grorud få beskjed om det nå?

Kjell Veivåg, Hellerud
Venstres bystyregruppe

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**