– Mye bra fra ekspertgruppen om sykefravær

Venstres stortingsrepresentant Borghild Tenden mener at mange av forslagene til ekspertgruppen som har vurdert tiltak som kan redusere sykefraværet, og som ble presentert i dag, er gode.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


– Både forslagene om utvidet egenmeldingsperiode og gradert sykemelding som hovedregel vil sannsynligvis være målrettet for å redusere sykefraværet noe og ikke minst sørge for at både korttids- og langtidssykemeldte aktiviseres og inkluderes i arbeidslivet på en langt bedre måte enn i dag.

 - Tenden understreker at det er svært viktig at endringene ikke medfører økte belastninger på de minste bedriftene.

– Tenden understreker at det er svært viktig at endringene ikke medfører økte belastninger på de minste bedriftene.
Foto: Ingvild Boe Hornburg

– Må ikke ramme småbedriftene
Når det gjelder forslagene om endringer i arbeidsgivernes finansieringsansvar vil ikke Tenden avvise at dette vil være virkningsfullt, men understreker at det er svært viktig at endringene ikke medfører økte belastninger, både økonomisk og administrativt på de minste bedriftene.

Tenden mener også at det er svært viktig at Regjeringen følger opp den påpekning ekspertgruppen gjør i forhold til problematikken knyttet til utstrakt bruk av sykepenger/sykemelding for å kompensere for inntektstap som ikke er forårsaket av sykdom eller skade, men av arbeidsledighet og/eller permittering.

Normerte sykemeldingsperioder
Tenden ber også Regjeringen og partene i arbeidslivet vurdere supplerende tiltak ut over det eksportgruppen foreslår.

— Både skattstimuli knyttet til behandlingsutgifter og forebyggende tiltak samt økt bruk av "Raskere tilbake-programmet" bør være en del av den nye IA-avtalen, påpeker Tenden. Tenden mener også at det bør vurderes å innføre normerte sykemeldingsperioder etter modell fra Sverige i tillegg til de tiltak ekspertgruppen foreslår når det gjelder økt oppfølging og andre tiltak knyttet til sykemeldere og sykemeldte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**