Styrk vilkårene for etablerere

Fylkesårsmøtet støtter en uttalelse fremmet av Tranøy og Lenvik Venstre som synliggjør kjente Venstre-strategier for bedre etablererpolitikk og samtidig trekker fram nye punkter om tidlig finanisering og relevant videreutdanning.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Troms Venstre ser det som avgjørende at landet har gode vilkår for næringslivet, og ikke minst småbedriftene som gir økt verdiskaping og arbeidsplasser til en eller flere. Det er spesielt viktig at unge mennesker kan etablere seg tidlig i arbeidsdyktig alder, skape sin egen bedrift og realisere framtidas produkter og tjenester.

Oppstart av ny bedrift er sårbart, og halvparten mislykkes i starten. Mangel på tilstrekkelig kapital til bedriften, egen lønn, fritid og pensjon er faktorer som får etableringene til å stoppe. Det er myndighetene som setter premissene for nyskaping og kreativitet. Troms Venstre mener at følgende tiltak vil kunne avhjelpe situasjonen for etablerere:

– Gi eneansatte i egne selskaper samme skattefradrag for innbetaling til egen tjenestepensjon som alle andre.
– Likestill selvstendig næringsdrivende med arbeidstakere med hensyn til sosiale rettigheter ved svangerskap, fødsel og omsorg for små barn uten å øke trygdeavgiften.
– Gi foretak ekstra bunnfradrag, slik at de små får økt overlevelsesevne.
– Innfør et eget skattefradrag for bedrifter som driver aktiv knoppskyting og etablererbistand overfor startere .
– Legg til rette for et mer fleksibelt arbeidsliv ved økt adgang til midlertidige ansettelser og overtid i små bedrifter, noe som styrker både arbeidstakerens og bedriftens framtidige muligheter.
– Gi lån som forskudd ved tilsagn fra Innovasjon Norge siden utbetalingene kommer i etterkant.
– Gi jobbrelatert etter- og videreutdanning til distriktenes etablerte næringsdrivende og arbeidstakere.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**