Kultur er fremtidsrettet næring

For kort tid siden presenterte Fædrelandsvennen det imponerende kulturmangfoldet av kulturarbeidere som har tilhold på Odderøya. Men vi vet at det for mange er vanskelig å leve av sin kunst.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Kristiansand Venstres miljøpris 2007 gikk til Elkem Solar. På bildet er Dag Vige sammen med direktør

Foto: Dag Vige

Skal kulturgründere og det kulturbaserte næringslivet ha levelige vilkår, er det nødvendig å bedre de økonomiske og sosiale rammevilkårene. Kristiansand Venstre foreslår å iverksette følgende seks tiltak.

– Gi kunst- og kulturstudenter som velger å starte for seg selv etter endt utdannelse rentefritak og betalingsutsettelse på studielånet i inntil tre år, samt innføre etablererstipender i regi av kommuner og fylkeskommuner for etableringer innen kulturbasert næringsliv.
– Bedre de sosiale rettigheter for kulturgründere og selvstendig næringsdrivende ved sykdom under svangerskap, og ved omsorg for små barn.
– Redusere skjemaveldet for kunstnere og kulturarbeidere, innføre en egen og forenklet aksjelov for små kulturbedrifter og gi rett til bunnfradrag på linje med minstefradrag for selvstendig næringsdrivende.
– Gjøre det enklere å ansette nummer to i en enkeltmannsbedrift, bl.a. gjennom endringer i arbeidsmiljøloven ved å tillate midlertidige ansettelser.
– Legge om merverdiavgiftssystemet innenfor kulturfeltet slik at også enkeltmannsforetak og selvstendig næringsdrivende kommer bedre ut enn i dag.
– Følge opp utredningen om kunstneres levekår med sikte på en reform som bedrer kunstnernes lønn, arbeidsbetingelser og ikke minst pensjonsordninger.

Kristiansand er inne i en spennende utvikling. Det blir stadig flere arbeidsplasser knyttet opp mot kulturlivet. Kulturen i seg selv inspirerer ved å skape refleksjon og ved å gi oss opplevelser. Det er bra! I tillegg har kulturliv og næringsliv mye å tilføre hverandre gjennom kreativt samspill. Men skal dette skje, må de økonomiske rammevilkårene i de kreative yrker være slik at det er mulig å skape seg sitt eget levebrød.

Dag Vige
Kay Jørgensen
Kristiansand Venstre

Jose Krampa og Osman Diop

Foto: Solveig Nilsen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**