Folkehelsestrategi for Kristiansand

Norge ligger nest nederst på listen av OECD-landene når det gjelder befolkningens fysiske aktivitet. Kun Belgia ligger etter. Venstres gruppeleder i Kristiansand tar nå saken opp til debatt i bystyret. Han utfordrer ordføreren.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Roar Sollied padler Barduelva

Foto: Espen Bless Stenberg

Kommunen har ikke en samlet systematisk folkehelsestrategi der en har tatt med kommunens ansatte, resultatenhetene og organisasjonene til å komme med konkrete forslag til hva en slik strategi kan inneholde. Venstre ønsker å utfordre og har fremmet interpellasjon til bystyrets møte 17. januar med følgende spørsmål:
Mener ordføreren at Kristiansand bør utarbeide en egen folkehelsestrategi med beskrivelse av tiltak?
Mener ordføreren at ambisjonene eventuelt bør være så høye at Kristiansand skal bli beste storbyen i landet på folkehelse?
Hvordan mener ordføreren en eventuelt kan engasjere befolkningen i dette arbeidet for å unngå at strategien blir et "papirdokument"?
I konferanse om Aquarama og folkehelse 27. januar, ble utfordringene for å sikre god helse og dermed god livskvalitet tydelig beskrevet. Flere barn, unge og voksne enn tidligere er innaktive.
Røyking, overdrevet alkoholforbruk og sukkerforbruk påvirker helsa negativt. En uheldig livsstil fører til mer sykelighet og belaster fellesskapets budsjetter i stor grad.
Fysisk aktivitet er godt for den psykiske helse, på læringsevnen, i forhold til rusmisbruk, diabetes, hjerte/karsykdommer og ulike kreftformer. Kommunelegen i Kristiansand sier at "Fysisk aktivitet er så nær en vidundermedisin en kan komme".
Kristiansand har allerede i gang mange gode tiltak for å bedre folkehelsen. Ett eksempel er den omfattende og mangfoldige fysisk aktivitet som foregår i barnehage og grunnskole. Skolene skal også i gang med "Aksjon gå/sykle-til-skolen". Dette er bra! Sunn livsstil skapes best der folk arbeider og bor. Men der er utvilsomt utfordringer å gripe fatt.

Med vennlig hilsen
Dag Vige

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**