Ja til prioritering av frivillighetssentral i Søndre Land

Søndre Land kommune er en av få kommuner i Oppland som ikke har klart å etablere en frivillighetssentral. De fleste lokalsamfunn har erkjent at framtidens omsorgsoppgaver spenner over et større spekter enn tidligere.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Første runde med etablering av frivillighetssentraler startet allerede tidlig på 1990-tallet. Selv tyve år etter har Søndre Land kommune fortsatt ikke maktet å prioritert etablering av en slik nærmiljøsentral.

Mange mennesker trenger omsorg, nærhet og tilhørighet, andre føler seg bedre når de kan gjøre noe for andre. En frivillighetssentral har som oppgave å koordinere frivillig innsats i nærmiljøet slik at det blir et godt samarbeid mellom frivillige organisasjoner, kommunen, den enkelte. Nærmiljøsentraler skaper kontakt mellom beboere og formidler frivillig praktisk hjelp. Dette gjøres gjennom aktiviteter som styrker kontakten mellom beboerne, etablere kontakt på tvers av generasjoner, og bidrar til flerkulturelt fellesskap.

Søndre Land har mange utviklingshemmede, flyktninger, uførepensjonister og vanlige pensjonister som en del av sin befolkning. Det er derfor ledige hender som burde finne hverandre i en frivillighetssentral. Det er således mange som kan dra fordel av en slik nærmiljøsentral i kommunen.

Søndre Land Venstre vil at kommunen straks tilbyr initiativtakerne egnede kommunale lokaler til etablering av en frivillighetssentral. Venstre ser positivt på at kommunestyret har stadfestet tidligere støtte på 140.000 kr til etablering av frivillighetssentral. Venstre foreslår at kommunen tar et initiativ for å samlokalisere frivillighets-sentralen med Ungdommens Hus, lokaliteter for ungdomsaktiviteter, og et senter for videreutdanning av flyktinger. Søndre Land Venstre har tidligere foreslått at kommunen etablerer et realkompetansesenter for flyktninger. Dette vil sette den enkelte flyktning i stand til å bidra bedre etter egene forutsetninger i nærings – og arbeidslivet. Kommunen er på lengere sikt tjent med at de unge og eldre, frivillige organisasjoner, frivillighetssentralen og flyktninger kommer tettere sammen.

Søndre Land Venstre oppfordrer kommunen til benytte deler av tidligere Hov Møbler til dette formålet, eller andre egnede kommunale bygg.

Utalelse fra årsmøte i Søndre Land Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**