Ta vare på de nasjonale historiske minoritetene

Halden Venstre ber om at de nasjonale minoriteters situasjon får mer fokus i vårt parti og at partiets syn kommer fram i Venstres program for Stortingsvalget 2013.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Det er et historisk faktum at Norge alltid har vært et flerkulturelt land. Samer og kvener har i uminnelige tider bodd innenfor noen av de landområder som i dag omfatter Norge. Andre grupper med langvarig tilknytning til landet og som defineres som nasjonale minoriteter, er jøder, skogfinner, rom(sigøynere), romanifolket(tatere/de reisende). Samene defineres som urfolk.

Panelet i dialogmøtet om og med minoritetsungdom

Foto: Frode Fjeldstad

Norges politikk ovenfor nasjonale minoriteter har opp gjennom historien vært preget av krav om fornorsking og ensidig tilpasning til storsamfunnet. Minoritetsgruppers språk og kultur ble nedvurdert og regelrett forsøkt utslettet. Helt fram til 1959 var det for eksempel forbudt å bruke finsk/kvensk i skolen.

Europarådets rammekonvensjon om beskyttelse av nasjonale minoriteter, ratifisert av Norge i 1999, og Minoritetspråkpakta, gjeldende i Norge fra 1998, er viktige dokumenter som vårt land må etterleve. Samisk, kvensk, romanes og romani er definert som minoritetsspråk i Norge. Minoritetsspråkene er en del av Norges kulturarv, som landet vårt har forpliktet seg til å styrke og bevare gjennom ratifisering av Minoritetsspråkpakta.

Samfunnet har et ansvar for å gi urbefolkningens og de nasjonale minoritetenes kultur i Norge anledning til å utvikle seg på egne premisser. Halden Venstre vil støtte arbeidet med å styrke de samiske forskningsmiljøene. Det må satses mer på de nasjonale minoriteters språk- og kulturbakgrunn.

Sameflagg

Foto: nrk

Samtidig bemerkes at de erfaringene man har høstet av gode og dårlige eksempler på minoritetspolitikk, kan brukes konstruktivt i dagens inkluderingspolitikk. Vi noterer oss også at, på tross av mange nasjonale feilgrep, har urbefolkningen, samene, og nasjonale minoriteter selv klart å bevare deler av egen kultur og sitt språk.

Derfor vil vi:

På ulike måter arbeide aktivt for å støtte om arbeidet med å styrke og bevare de nasjonale minoritetenes språk og kultur.

Sikre nøkkelinstitusjoner, for minoritets- og urbefolkningskultur, tilfredstillende finansiering.

Gi støtte til utgivelse av litteratur og aviser på eget språk for nye og historiske minoriteter.

Bruke de historiske erfaringene konstruktivt for å sikre god minoritetspolitikk rettet mot historiske og nye minoriteter

Uttalelsen ble trykket som innlegg i HA på side 8, tirsdag 26. januar.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**