Les Kjell Veivågs innlegg i onsdagens bystyremøte om Oslo kommunes såkalte skolebehovsplan, som beskriver status og planer for utbygging og vedlikehold av skolebygg.
Ordfører
Skolebehovsplanen handler ikke bare om å bygge nok skoler og klasserom til en elevgruppe i sterk vekst. Det er også et spørsmål om å bygge byen, eller mer presist, steder i byen. Venstre ser derfor på skolebygging som byutvikling. Vi mener at alle skoler må planlegges ut fra at de skal være et kultursentra i nærmiljøet. I det perspektivet er det viktig med gode og gjennomtenkte prosesser rundt et hvert prosjekt.
Venstre var tidlig ute og foreslo at planen for Østensjø/Nordstrand og Søndre Nordstrand burde sendes tilbake til ny behandling. Vår hovedbegrunnelse var nettopp at prosessen ikke har vært god nok. Behovet for mer skolekapasitet på Nordstrandsplatået, løses ved å sende elevene over E6 til Østensjø. Vi kan heller ikke finne en god begrunnelse for å avvikle et solid fagmiljø spesielt i musikk på Manglerud videregående skole. Med dagens vedtak blir både Abilsø og Høyenhall skoler 1-10 skoler som før og Manglerud videregående skole drives som før.
Det haster med å bygge ny skole på Veitvet. Men også her er det nødvendig å tenke gjennom skolens funksjoner i lokalmiljøet og i den forbindelse hvor skolen skal plasseres. Bydel Bjerke har gjort Veitvet/Sletteløkka til sitt satsningsområde i Groruddals-programmet. Skolen er et helt sentralt tiltak i styrking av området. Da kan det ikke være slik at ulike kommunale virksomheter arbeider i hver sin retning. Venstre forventer at byrådet tar den utfordringen som ligger i å gjennomføre en samordnet plan for området.
Nordre Aker er den bydelen som i de siste skolebehovsplanene har fått mest oppmerksomhet. I tillegg til rehabilitering av Tåsen og Kjelsås har vi vedtatt en ambisiøs plan for Grefsen barneskole og vi får ny ungdomsskole på Grefsen. I dag vedtar vi en permanent utvidelse av Engebråten og forventer at byrådet raskt legger frem et byggeprogram. Videre gis det også føringer for Ullevålsområdet, bl.a. ved at vi ber byrådet utrede en relokalisering av Berg vgs.
Et av de nye trekkene i årets plan, er ellers at elevtallet vokser sterkt i indre by. Det er spesielt Grünerløkka som nå har utfordringer og vi forventer at byrådet ganske raskt gjennomfører en utredning av muligheten for ny ungdomsskole.
Ordfører. Jeg sa innledningsvis at nye skoler er med og bygger byen. Det gjør det nødvendig å stille spørsmålet om hvordan vi knytter skolene sammen med andre institusjoner. Vi er i gang med planleggingen av Ullern videregående som en del av Oslo Cancer Cluster. Byrådet har antydet at en ny skole på Valle kan bygges i samarbeid med Vålerenga IF og vi får et spennende samarbeid med næringslivet på Risløkka. Dersom det blir aktuelt med en relokalisering av Berg videregående skole, mener Venstre at kan det være naturlig å se mot forskningsparken. Dette er bra, men eg kunne ønsket meg enda flere prosjekter. Derfor henstiller jeg til byrådet å vise kreativitet f eks når de skal følge opp vedtaket om å sikre tomt til skole i Ullern bydel og når man skal utrede behovet for ungdomsskole på Grünerløkka. Undersøk mulighetene for lokalt samarbeid.
Til slutt ordfører: Det er ytterst gledelig at et samlet bystyre går inn for at kommunen skal søke samarbeid med en friskole, nemlig Natur videregående om utdanning i naturbruk. Nå har bystyret riktignok gjort et tilsvarende vedtak en gang før uten at det gav resultater, men med annen gangs vedtak når forhåpentlig budskapet frem både til byrådet og utdanningsetaten.
Venstre har benyttet mange anledninger, det gjelder også i merknadene til denne planen, til å minne om at kommunen burde vise en langt mer offensiv holdning til å bygge ut skoler i et offentlig-privat samarbeid. Men byrådet handler feil når de vil ta oppgaven med å bygge skolene på Gran og Veitvet fra Undervisningsbygg som allerede har opparbeidet betydelig kompetanse på området. Etter min mening burde det være helt opplagt at i henhold til prinsippene i eiendomsreformen, er det Undervisningsbygg som skal ha ansvaret for at alle skoleprosjekter, også når OPS-kontrakter skal utformes.
Det har i de siste dagene før saken skulle avgis fra komiteen kommet opp en diskusjon omkring Haugen skole. Det forslaget som ligger i Skolebehovsplanen skisserer følgende ordning: Den nye Gran skole skal være en ungdomsskole. Elevene på barnetrinnet overføres til Furuset. Ungdomstrinnet på Haugen overføres til Gran som vi altså må forutsette blir en av byens flotteste skoler for at Haugen skal kunne ta imot elever fra Høybråten der kapasiteten blir sprengt. Så vidt jeg forstår, er det ingen som har noe imot at det kommer elever til Haugen fra Høybråten, men man vil ikke ha overgang til Gran. Det er ikke uten videre lett å se argumentene for dette. Uansett skal dette tidligst skje fra 2014. Det gir Utdanningsetaten god tid til å gjennomføre grundige prosesser i samarbeid både med lærere, foreldre og elever.