Kulturens frontkjemper

Kulturens frontkjemper, kaller Agderposten Venstres Øystein Haga i en portrettartikkel 26. januar. Hele artikkelen følger her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


(Dagfinn Grønlund [email protected] 952 24 790)

Øystein Haga

Foto: Peter Nicolai

Du er leder for kulturutvalget i Grimstad. Hvordan føles det å være en «kulturens politiske vokter» i en kommune hvor kultur blir salderingspost nummer 1?

– For å være ærlig så skammer og gremmer jeg meg over kulturens skjebne etter den kommunale kuttprosessen. Det er i dårlige tider vi skal plante. I 2010 har vi bare en person ansatt på Kultur.

Det er ikke kulturbyen Grimstad verdig. Men noe har vi klart. Idretten har aldri investert så mye i anlegg, Levermyranlegget står frem som fylkets flotteste idrettsarena, og støtten til frivillighetsarbeidet i lag og foreninger er ikke rørt.

Din største kulturopplevelse?

– Min største kulturopplevelse var i Ibsenåret 2006. Kortfilmfestivalen ville markere året med konsert og film i Fjæreheia. Heavy-metal-bandet Enslaved spilte filmmusikken til den gamle Terje Vigenfilmen. Over 80 år gammel fantastisk film og de skarpe, hylende tonene fra gitarene og de rytmiske drønnene fra slagverket fikk tusen millioner år gammel Fjæregranitt til virkelig å svinge.

Hva må du absolutt ha med deg av TV-programmer?

– Arne Hjeltnes serie om Handelsflåten, Vår ære og vår makt, er mesterlig laget. Jeg er stolt over at vi i Grimstad nå endelig kan reise et sjøkrigsmonument til minne og takk for den innsatsen våre sjøfolk gjorde i de harde krigsårene.

Din drømmereise?

– I 1998, like etter de alvorlige angrepene på turister dro moren min og jeg til Egypt. På hennes 70 årsdag gjorde vi noe hun alltid hadde drømt om. Hun rørte ved sarkofagen inne i Keopspyramiden. Det var et magisk øyeblikk.

Hvem og hva ville du hatt med deg på en øde øy?

– Min kone, men da hadde det ikke blitt så øde. Eller min Mountain Bike, et godt lager med hyggelig drikke og Colin Dexters bøker om Inspektør Morse og Stephen Kings samlede verker og vinylplatene mine selvfølgelig.

Hva ligger på nattbordet ditt?

– Min kones røde bibel oppslått på Kap. 13 i Korinterne. Teksten om tro, håp og kjærlighet er noe av det vakreste jeg leser.

Får Grimstad noen gang nytt bibliotek?

– Selvfølgelig får Universitetsbyen Grimstad nytt bibliotek. Etter de nye tegningene på rutebilstasjonen- senest om fem år. Jeg gir meg ikke.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**