Venstre vil ha plansmie i Barbu!

Venstres bystyregruppe vil ha plansmie i Barbu. Formannskapsmedlem Anne Tørå Solsvik har tatt opp forslaget i formannskapet og gruppeleiar Jan Kløvstad har lansert plansmie som arbeidsmetode i

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Agderposten i kommentar til Peder Syrdalens planar om hotell, park og badeland.

Anne Solsvik i byutviklingsdebatt

Foto: Jan Kløvstad

– Vi har lenge høyrt om suksessen på Brokelandsheia og nå også i Evje sentrum etter at vi har kome med forslaget, seier Anne Tørå Solsvik, her i sentrumsutviklingsmøte i regi av Arendal Venstre 3. desmeber i fjor.

Plansmie er:

En arbeidsmetode for lokal planlegging av stedsutvikling.

Formålet er å samle alle aktører til en prosess der man i løpet av cirka en uke lager en byplan som har bred tilslutning og som kan vedtas som reguleringsplan av kommunen.

Plansmier skal være et svar på de siste års kritikk mot en stedsutvikling der utbyggere har fått for stor makt.

Planleggingen skal tidlig trekke inn alle som vil ha et ord med i laget når omgivelsene endres, slik at det ikke skal bli behov for klager, protestaksjoner eller rettssaker.

Les også dagens Agderposten, der tanken om plansmie også er gjentatt av Tore Pfaff og Øystein Bjørløw. I sist veke lanserte Erling Okkenhaug forlsaget i Arendals Tidende.

Her er artikkelen i Agderposten:


Vil lage Barbuplan på en uke

Anerkjente doktorer og professorer anbefaler plansmie i Arendal: Alle aktører går sammen om å lage plan for Barbu i løpet av bare én uke.

( av Marit Elisabeth Strand [email protected] 976 38 152)

Under et folkemøte på Evje i forrige uke sa befolkningen ja til sentrumsplanen de selv hadde vært med å utvikle på «plansmie».

Parkaksjonistene Tore Pfaff og Øystein Bjørløw etterlyser plansmie i Arendal, spesielt med tanke på utviklingen i Barbu.

– Vi føler det er vanskelig å komme inn på slutten av en utbyggingsprosess. Da er det allerede laget retningslinjer og føringer med grunneiere. Jeg tror en plansmie vil senke konfliktnivået, og føles befriende for alle som vil komme med innspill, sier Tore Pfaff.

– Eierskap for byen

Sentrumsplanen på Evje ble laget i løpet av en uke, der folkeviljen rådet med innspill fra skoler, barnehager, næringsdrivende, grunneiere og andre interesserte.

En innleid faggruppe fra Australia jobbet sammen med lokalpolitikerne om å samle inn innspillene, og utforme en byplan som til slutt ble votert over. Plansmie er også blitt arrangert på Brokelandsheia.

Tore Pfaff inviterte faggruppa, bestående av doktorer, professorer og studenter i stedsutvikling, til Barbu.

– Folk bør få komme med egne ideer, slik at de får en by de føler eierskap for. Alle må få bruke blyanter og tegne, ikke bare skolerte arkitekter. På den måten blir befolkningen sammensveiset, og skaper noe sammen, sier doktor Susan Parham, samfunnsviter og byplanlegger fra London.

– Det er viktig å vite nøyaktig hva man vil med plansmia. Finn et konkret tema, forklarer professor Paul Murrain, som er rådgiver for urban design ved Prince‘s Foundation i London.

Raske beslutninger

Leder i Allgrønn, Erling Okkenhaug, har bidratt med veiledning under plansmia på Evje. Han bruker som kjent Arendal som «worst case» når han viser til eksempler på utbyggingsprosesser.

– Utbygging i Arendal foregår på bakrommene, med lite deltakelse fra befolkningen. En plansmie kan oppleves som skremmende, fordi beslutningene tas raskt, men det er en fantastisk demokratisk prosess, sier Okkenhaug.

Øystein Bjørløw mener de åpne kommuneplankafeene, som arranges i forbindelse med revidering av kommuneplanen, ikke er gode nok for å sikre en demokratisk prossess.

Politiker foreslo plansmie

– De er ikke forpliktende nok. Riktignok kan man komme med innspill, men det er ikke sikkert at de blir arbeidet videre med, sier Bjørløw.

Bystyrerepresentant Anne Solsvik (V) foreslo for planutvalget tidligere denne måneden å arrangere plansmie, for å inkludere flere aktører i en helhetsplan for Tollbodkaia, Barbu, Kuviga og Fluet.

Solsvik fikk umiddelbar støtte, blant annet fra Høyre og Senterpartiet som etterlyser en helhetlig planlegging av Arendals fasade mot sjøen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**