Sikrer mer energieffektive bygg

Venstre i Stavanger samler enstemmig støtte for at administrasjonen må be utbyggere planlegge mer energieffektive bygg. —Selv om regjeringen ikke har gitt oss de virkemidlene vi skulle hatt for å kunne stille krav til lavenergi og passivhusstandard, har vi muligheten til å be utbyggere vurdere dette, sier nestlederen i byutvikling i Stavanger, Helge Solum Larsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Helge Solum Larsen

Foto: Frode Kleppe

Venstre har bestemt seg for legge passivhusstandard til grunn for de offentlige utbygningene i Stavanger og vil vurdere å stemme mot private planer som ikke selv legger opp til framtidsrettede miljøriktige energikrav. Solum Larsen påpeker at det allerede finnes teknologi som kan gjøre bygg energiproduserende framfor energibrukende. Venstre har tidligere, i flere andre saker, også fått støtte for strengere energikrav enn det teknisk forskrift (TEK) krever. Etter noen runder med utbyggerne aksepterer de vanligvis strengere krav.

– Det beste hadde selvsagt vært at regjeringen hadde hatt klimaambisjoner innenlands i Norge og gitt de som forvalter plan- og bygningsloven virkemidlene som er nødvendige. Det finnes ingen god begrunnelse for at vi skal fortsette å bygge på en gammeldags måte som innebærer ressurssløsing, sier Solum Larsen. Det har blitt antydet at regjeringen vil legge opp til passivhusstandard i 2020. — Da kan vi konstatere at regjeringen er ti år etter det Venstre klarer å skaffe tverrpolitisk støtte til i Stavanger.

Den siste saken som ble sendt i retur var på Universitetsområdet Ullandhaug. Planområdet var på ca 50 daa og kunne totalt romme over 55000 m2 BRA. Ipark Eiendom AS sto for søknaden, et selskap deleid av Stavanger kommune, gjennom Forus Næringspark AS. —At vi her snakker om en utvikling innenfor universitetsområdet gjorde ikke dette bedre. Vi bør kunne forvente at man i disse miljøene er litt innovative.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**