Lars Sponheim til fylkesårsmøtet

Partileiar Lars Sponheim blir hovudtalar under felles fylkesårsmøte i Kvinesdal 6.-7. februar. Sponheim

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


går på talarstolen søndag kl 1100. Vi ønsker Lars Sponheim velkomen her sør!

Lars Sponheim

Foto: Caroline Roka

Da Lars Sponheim ble valgt til Venstres eneste stortingsrepresentant ved valget i 1993, hadde landets eldste parti vært uten stortingsrepresentasjon i åtte år. Det første han gjorde som nyvalgt representant var å oppfylle et valgløfte – å gå over fjellet fra Ulvik i Hardanger til Stortinget i Oslo.

Enslig representant
Fra før hadde Sponheim erfaring som kommunestyrerepresentant og ordfører i Ulvik. Som enslig representant på Stortinget viste han at det ikke bare er størrelse på partigruppa som avgjør hvorvidt man får gjennomslag eller ikke. Lars Sponheim oppnådde flertall for en rekke forslag, med hovedvekt på personvern, åpenhet, næringsliv og miljø.

Regjering
Stortingsvalget i 1997 ga det beste valgresultatet for Venstre siden 1969, og plasserte partiet over sperregrensen på 4 prosent – oppslutningen på 4,5% ga seks stortingsrepresentanter, og Jagland-regjeringen annonserte sin avgang etter å ha fått lavere oppslutning enn 36,9%. Lars Sponheim ble utnevnt til nærings- og handelsminister i regjeringen Bondevik 17. oktober 1997. I departementet videreførte han mange av de kampene han hadde kjempet som enslig stortingsrepresentant: Åpenhet i forvaltningen, demokratiske beslutningsprosesser (blant annet i saken om IT-senteret på Fornebu) og bedre vilkår for små og mellomstore bedrifter. Regjeringen Bondevik gikk av 17. mars 2000 etter at regjeringspartiene ikke fikk flertall for et forslag om at forurensningsloven ikke må svekkes som miljøpolitisk virkemiddel. Lars Sponheim returnerte da til Stortinget som parlamentarisk leder.

Ved stortingsvalget i 2001 fikk Venstre 3,9% marginalt mindre enn de 4% man trenger for å få utjevningsmandeter. Partiet fikk kun to representanter på Stortinget – Sponheim selv og Oslo-kollega Odd Einar Dørum. Likevel ble Venstre invitert med i en borgerlig koalisjonsregjering, og fra oktober 2001 til oktober 2005 var Sponheim landbruksminister i Bondeviks andre regjering.

Stortingsvalget i 2005 ble et historisk vendepunkt for partiet og Sponheim. Igjen klarte man å komme tilbake på Stortinget med en gruppe på hele 10 representanter, og en oppslutning på 5,9%. Selv om regjeringen ikke fikk fortsette brakte det for alvor Venstre tilbake på den rikspolitiske arenà som et parti jevnstort med Sp og Krf. Etter valget i 2009 falt Venstre under sperregrensen, og Lars Sponheim ble ikke gjenvalgt som stortingsrepresentant fra Hordaland.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**