Datalagringsdirektivet: Hva mener Høyre?

Venstres Svein Abrahamsen utfordrer Haugesund Høyre til å si nei til datalagringsdirektivet, i et debattinnlegg i Haugesund Avis 20. januar.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Les hele innlegget her:

Datalagringsdirektivet: Hva mener Haugesund Høyre?

Stortinget skal avgjøre om Norge skal innføre EUs datalagringsdirektiv eller ikke. Arbeiderpartiet er for mens de andre partiene er mot. Høyre har imidlertid ikke tatt stilling til direktivet ennå, og vil i praksis avgjøre om direktivet blir innført her til lands.

Datalagringsdirektivet vil innebære en massiv overvåking av alle nordmenn. Tele- og nettselskapene pålegges å lagre detaljerte opplysninger i lang tid om min og din telefon- og nettbruk. Dette gjelder ikke bare for de som er mistenkt for kriminelle forhold, men for hele befolkningen. Direktivet medfører dermed et alvorlig inngrep i retten til respekt for vårt privatliv, fortrolig kommunikasjon og til selv å avgjøre hvem som skal vite hva om oss.

Den bredt politisk og faglig sammensatte Personvernkommisjonen mener at Datalagringsdirektivet setter både personvernet og ytringsfriheten på prøve. Kommisjonen peker på at allerede vissheten om at noen kan lete seg fram til dine kontakter og bevegelser kan være nok til å hemme borgere i utøvelsen av sine friheter til å samles, til å ytre seg og til å søke opplysninger. Dette er grunnleggende rettigheter i et demokrati, som vil kunne svekkes dersom direktivet innføres.

Datalagringsdirektivet skal visstnok være et nyttig virkemiddel i bekjempelsen av alvorlig kriminalitet. Personvernkommisjonen peker imidlertid på at dette ikke er dokumentert. Kriminelle kan lett unngå overvåking hvis de vil, for eksempel ved å kommunisere på pratesider på nett. Den europeiske politiorganisasjonen tviler derfor på at Datalagringsdirektivet vil hjelpe politiet noe særlig i kampen mot alvorlig kriminalitet.

Venstre mener at et sterkt personvern er avgjørende både for den enkeltes frihet og for demokratiet, og vil verne borgerne mot utilbørlig overvåking. Venstre var derfor først ute med å si et klart nei til Datalagringsdirektivet. Vi håper nå på Høyres støtte i kampen for grunnleggende verdier i den liberale rettsstaten. Vil Haugesund Høyre gjøre som flere andre lag i partiet og anbefale Høyres stortingsgruppe å stemme nei til direktivet?

Svein Abrahamsen
Leder, Haugesund Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**