Les hele innlegget her:
Kameraovervåking i Haugesund: Hvem ser «Storebror»?
Haugesunds Avis sitt oppslag 12. januar om ulovlig kameraovervåking i Haugesund viser at dagens godkjennings- og kontrollordninger ikke er gode nok.
Flere virksomheter i Haugesund har satt opp kamera uten å gi melding om dette til Datatilsynet slik loven krever. En slik melding innebærer heller ikke nødvendigvis at overvåkingen er lovlig. Den som setter opp kameraet vurderer selv om lovens krav til slik overvåking er oppfylt. Datatilsynet har vanligvis liten mulighet til å følge opp om kameraene er lovlig satt opp.
Vi bør heller gi kommunene ansvaret for å godkjenne og kontrollere kameraovervåkingen i eget lokalmiljø. Kommunene kan med sin kjennskap til lokale forhold best vurdere om kameraovervåking virkelig er nødvendig i det enkelte tilfelle. Kommunene kan også bedre enn Datatilsynet føre tilsyn med om det settes opp ulovlige kamera.
I Haugesund blir vi blant annet overvåket på butikker, utesteder og i parkeringshus. Dette er åpenbart et inngrep i personvernet til byens borgere. Samtidig kan kameraovervåking av og til være et egnet virkemiddel for å bekjempe kriminalitet. Byens borgere bør gjennom sine folkevalgte selv få avgjøre i i hvilke tilfeller kameraovervåking skal tas i bruk i egen kommune.