Gode innspel om meir barnevennleg by!

Solveig Pettersen Hervik, barnas representant i plansaker, har sendt eit viktig og konstruktivt brev til planutvalet om stader å vere for barn og unge i Arendal sentrum. Venstre vil ta fatt i brevet og forøske å bidra til å skape “den grønne barnebyen”.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Arendal 21/12-09

Til kommuneplanutvalgets medlemmer

I Arendal er det veldig mye bra for barn og unge i dag. Mange skoler er pusset opp, vi har masse flotte barnehager med mye og gode uteområder, mye frivillig arbeid rettet mot barn, som Barnekulturuka og arbeid i oppvektsområdene, ett godt fungerende Ungdommens Bystyre og nyoppussede Kilden i sentrum, slik som jeg ser det.

Men, som Barnas representant, har jeg fått mange henvendelser og innspill om manglende steder for barn og unge å være, i sentrum. Hvor kan barn og unge være i byen per i dag?
Henvendelsene har blant annet kommet fra småbarnsfamilier, ungdommer,helsesøstre, turister, Barbu-tilhengere og barn- og ungdomspsykiatri-ansatte.

Jeg har fått tilsendt en del gamle avisutklipp om temaet barn i byen. I 1992 hadde Arendal næringsråd en idekonkurranse om hvordan Arendal skulle bli en mer barnevennlig by.
Det kom inn 38 bidrag, blant annet disse ideene fra en femåring; "vekk med eksos og søppel, plant flere frukttrær, mange lekeplasser og kafe med sunn mat!". Vinneren ble for øvrig "Den grønne barnebyen" og en ide om en beplantningsplan som barn skulle være med å gjennomføre.
Mye her er aktuelt enda. Kanskje er det bedre med hensyn til eksos nå, ettersom vi har fått flere parkeringsplasser i fjell. Men det er fortsatt like aktuelt med mer grønt og flere lekeplasser.

At barn har møteplasser og at de er i aktivitet, er kanskje det mest helsefremmende tilretteleggingen vi kan gjøre. Møteplasser for barn er åpne for alle, ingen "åpningstider" og voksenstyrte "regler", og også ofte gode møteplasser for voksne. Når foreldre med minoritetsbakgrunn trenger uformelle møteplasser, har de få egnede steder å gå. Dette gjelder også unge foreldre som strever i foreldrerollen og som har god nytte av å treffe andre i samme situasjon. Da kan uformelle møteplasser hvor barn kan aktivisere seg, være ett mulig slikt sted. Mange med minoritetsbakgrunn bor i byen, og det er generelt en økning av barnefamilier bosatt i sentrum.

Konkrete ideer til hvor disse møteplasser kan være, har jeg fått mange innspill på;

-Teaterplassen kan rustes opp, trær beskjæres og få flere lekeapparater. (Når ble det sist fornyet noe her?)
-Området ved Gjestehavna, ved den lille "stranda", kan gjøres mer spennende, kanskje med ett klatretårn?
-Parkeringsplassen mellom Nedre Tyholmensvei 5 og 7 (bak Madam Reiersen-huset) kunne blitt ett bilfritt sted, med noe gress og benker og eventuelt noen lekeapparater.
-Andre egnede steder for mer tilrettelegging og aktivitet for barn og unge, er selvfølgelig Kanalplassen og Sam Eydes plass. På Sam Eydes plass kunne en for eksempel installere en "Elias-båt" (laget på Arendal fengsel), på en rampe, slik at den var lett å heise vekk under arrangementer.
-Og selvfølgelig ønske om en park for barn og unge med diverse aktiviteter og bademuligheter i Barbu.

Dette er bare noen av mange ideer og muligheter. Kanskje kunne en invitere barn, barnehager og skoler til en ny idekonkurranse? For eksempel som en del av Barnekulturuka?

Det bør i hvert fall lages en kartlegging over hvilke aktuelle steder vi har, og hva som er mulig å få til i sentrum.

Jeg ber om at en tar disse ideene med, for eksempel i det nyopprettet Arendal By AS, til beste for barn og unge og befolkningen for øvrig, i vår by!

Med vennlig hilsen

Solveig Pettersen Hervik
Barnas representant/Folkehelsekoordinator

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**