Fortsatt mangelfull brannsikring ved Åsheim terrasse

Alstahaug Venstres representant Hanne Nora Nilssen satte våren 2009 fokus på den manglende brannsikkerheten ved Åsheim terrasse. Fortsatt er ikke avvikene som ble avdekket i branntekninsk statusrapport rettet opp. I et brev til partilederne i den nye posisjonen, stille Nilssen spørsmål om hvilke planer posisjonen nå har for bygget og beboerne? Dette med bakgrunn i at det ikke ble bevilget midlert til utbedring av den mangelfulle brannsikringen ved Åsheim terrasse i budsjettet for 2010. Les hele brevet her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Mangelfull brannsikring ved Åsheim terrasse

Onsdag 16.desember ble kommende års budsjett vedtatt i Alstahaug kommune. På side 39 i kommentardelen til budsjettet står det følgende å lese:

"Brannrapport for Åsheim terrasse peker på at bygget i dag ikke drives i samsvar med formålet det er bygget for. Bygget er oppført som bolig med tilhørende brannkrav. Bygget brukes i dag i stor utstrekning som institusjon, noe det IKKE er dimensjonert brannteknisk for. Skal det legges til rette for dagens bruk kreves en betydelig oppgradering av enkelte forhold."

Videre informeres det om at vi her snakker om kostnader i millionklassen for en oppgradering av bygget til risikoklasse seks, og at det ikke er rom for dette i budsjettet for 2010.

I boliger der beboerne er kjent med rømningsveier og kan bringe seg selv i sikkerhet, defineres virksomheten i bygget til å ha risikoklasse 4. Dersom beboere ikke er i stand til å bringe seg selv i sikkerhet ved en rømningssituasjon, defineres virksomheten i bygget til å ha risikoklasse 6. Åsheim terrasse er klassifisert i risikoklasse 4, men skulle ha vært klassifisert i risikoklasse 6 for å være godkjent til den bruk det i dag benyttes som.

Som avbøtende tiltak er blant annet de fire nederste etasjene nå bemannet ved Åsheim terrasse, og de ansatte gjør en god jobb for å ivareta brannsikkerheten på best mulig måte. Men det er ikke de ansatte som bevilger penger til en eventuell oppgradering av bygget til risikoklasse 6, slik at bygget kan bli godkjent for den bruk det benyttes til i dag. Det er for øvrig heller ikke de ansatte som avgjør hva bygget skal benyttes som. Det er det politikere i Alstahaug kommune som gjør. Jeg er derfor svært overrasket over at Åsheim terrasse ikke ble viet større oppmerksomhet i budsjettet for 2010.

Siden jeg ble klar over situasjonen ved Åsheim terrasse, har det nå gått 8 måneder. Fortsatt har Alstahaug kommune ikke ivaretatt brannsikkerheten for beboerne tilfredsstillende. Her kan jeg nevne at Alstahaug brannvesen så sent som den 12.november sendte brev til Alstahaug kommune angående mangelfull tilbakemelding på branntilsyn ved Åsheim terrasse.

Dette blant annet på grunn av mangelfull dokumentasjon på tilgjengelig tid for rømning fra leiligheter med personer som trenger assistanse. Varsel om pålegg etter brannvernloven ble også gitt, om ikke kommunen innen fristen den 11.desember kom med en skriftlig tilbakemelding på forholdet. Innen fristens utløp var dette ikke mottatt. Til tross for dette har altså Høyre, Senterpartiet, Rødt og tre fristilte representanter fra Bylista valgt å ikke tilgodese midler til utbedring av brannsikkerheten ved Åsheim terrasse det kommende året. Med andre ord vil ikke alle avvikene som ble avdekket i brannteknisk statusrapport av 9.juli 2009 bli rettet opp i løpet av 2010.

Undertegnede synes det er bemerkelsesverdig at det nye flertallet i Alstahaug kommune ikke viser større engasjement for å få rettet opp alle avvikene som ble avdekket i brannteknisk statusrapport. Det burde være unødvendig å måtte minne representantene på tragedien ved Sandnessjøen sykehjem den 16.mars 1979. En stor tragedie som viser nødvendigheten av det å fokusere på brannsikkerhet. Det er derfor sikkert mange med meg som er interessert i å få høre hvilke planer de nevnte partiene har for Åsheim terrasse og beboerne framover? Videre når de nevnte partier venter at bruken av Åsheim terrasse skal stå i samsvar med hva bygget faktisk er brannteknisk godkjent og klassifisert for?

Hanne Nora Nilssen
Kommunestyrerepresentant, Alstahaug Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**