Klimaprosjekt i Rajshahi

Dag Vige i Kristiansand Venstre har tatt initiativ til et treplantingsprosjekt i vennskapsbyen Rajshahi i Bangladesh. Sammen med Charlotte Antonsen (AP) og Steinar Kristiansen (Krf) fremmet han følgende forslag i sist bystyremøte:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Det vurderes å inngå samarbeid med Rajshahi om et treplantingsprosjekt og at det avsettes midler til dette fra innbetalte klimakvoter. Dette ble vedtatt mot Demokratienes og Fremskrittspartiets stemmer. Forslagsstillerne utgjør medlemmene i Kristiansands vennskapskomite.

Dag Vige har hatt to møter med ordfører Mr. Kairuzzaman i Rajshahi om saken. Det er Rajshahi selv som foreslår prosjektets utforming og organisering. Miljøvernsjefen i Kristiansand er også involvert. Vedtaket i bystyret er med å trykke på for at prosjektet kan realiseres.

Rajshahi opplever klimaendringene direkte på kroppen: Elven Padma går gjennom byen. Den kommer fra isbreene i Himalaya. Men klimaendringene har gjort at isbreene blir stadig mindre. Det gjør at isbreene gir fra seg vesentlig mindre smeltevann i tørketiden, samtidig som en i regntiden opplever kraftigere flom. Byen ønsker treplanting langs elvebredden for å redusere erosjon. Samtidig er treplanting et godt tiltak for å redusere mengden CO2 i lufta. En vil også plante frukttrær der det ligger til rette for det.

Ordføreren i Rajshahi er anmodet om å få utarbeidet en enkel prosjektskisse. Det har han sagt vil bli gjort. Vi er spente på fortsettelsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**