Statlig overstyring av kulturbudsjettet

– Det har vært en tydelig dreining mot mer statlig styring av kommunesektoren de siste årene, og dette kommer særlig fram på kulturfeltet, der staten i realiteten bestemmer hvilke tiltak kommunen skal prioritere i sine budsjett, og dette er vi veldig kritiske til, sier bystyremedlem Guri Melby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Guri Melby

Foto: Cathrine D. Hagen

I årets statsbudsjett økte de rødgrønne bevilgningene til viktige kulturinstitusjoner i Trondheim som Trøndelag Teater, Trondheim symfoniorkester og Olavsfestdagene. Men for å utløse de økte midlene, forplikter Trondheim kommune seg også til å øke sine bevilgninger til de samme institusjonene med nærmere 4 millioner kr. – Vi er glade for at disse institusjonene får økt sine bevilninger, men vi skulle ønske at vi hadde større frihet til å bestemme selv hvilke kulturtiltak vi ville prioritere i våre kommunebudsjett. Slik det er nå, må det lokale kultur- og idrettslivet tåle kutt som en følge av statsbudsjettet, sier Melby.

Venstre og KrF har fremmet følgende forslag, som vil bli behandlet i løpet av våren:
Flere av kulturinstitusjonene i Trondheim mottar tilskudd fra staten, fylkeskommunen og kommunen. For de fleste av disse institusjonene er det inngått avtaler mellom partene om fordelingen av det samlede tilskudd. Dette gjør at staten forutsetter at kommunen bidrar med en prosentvis andel av det samlede tilskuddet. De siste årene har staten hatt en stor økonomisk vekst og økt sine tilskudd til flere institusjoner ganske kraftig, og i en kriserammet kommuneøkonomi har det vært svært krevende å følge opp disse økningene uten at det går utover andre kulturtilbud i kommunen. Vi foreslår derfor at kommunen går inn i forhandlinger med staten med sikte på å endre på disse avtalene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**