Kvotekjøp redder klimaregnskapet

Fylkeskommunen gjør opp klimaregnskapet med klimakvoter, men Øystein Haga (V) og Signe Ann Jørgensen (SV) er ikke bekvemme med løsningen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


(henta fra Tore Ellingsen [email protected] 37 00 37 25)

Øystein Haga i Grimstad

Foto: Jan Kløvstad

Aust-Agder fylkeskommune har vedtatt å bli klimanøytral innenfor sin egen virksomhet fra og med dette året.

Et klimaregnskap viser at kjøretøyer og maskiner, flyreiser, elektrisitet og fyringsolje til sammen utgjør et utslipp på 2.483,6 tonn Co2. Det utgjør ca. 2,7 tonn per ansatt i fylkeskommunen.

Fikk kvaler

Fra og med i år er det handlet inn såkalt grønn strøm, slik at utslipp fra elektrisitet kan trekkes ifra regnestykket. En står da igjen med 667 tonn Co2, som fylkeskommunen vil kjøpe utslippskvoter for.

Men så langt ut i regnestykket fikk noen av fylkesutvalgets medlemmer kvaler. Både over kvotekjøpet, og ikke minst over at fylkesrådmannen hadde anbefalt såkalte CER kvoter, som går til tiltak for å redusere utslippene i u-land, og som er billigere enn EUA kvoter som går til tiltak i EU-land.

Øystein Haga (V) som også fikk flertall i fylkestinget forrige tirsdag for å utsette søppelgassprosjektet i Mwanza, synes saken var vanskelig.

– Ved å kjøpe kvoter toer vi våre hender og kjøper oss fri. I utgangspunktet er Aust-Agder et klimanøytralt fylke med vår rene vannkraft. Så har vi systemet med kvoter. Den grunnleggende ideen med dette er vanskelig, mente Haga.

Redusere i EU

Også Signe Ann Jørgensen (SV) tok frem kvotesystemet.

– Hvorfor skal vi kjøpe CER-kvoter, er det ikke bedre å bidra til reduserte utslipp i EU-landene som står for en langt større del av utslippene, spurte Jørgensen.

Til det svarte fylkesrådmann Arild Eielsen at det var en politisk avgjørelse, og det ikke skilte så mye på prisen. Ville fylkesutvalget ha EUA kvoter så var det greit for ham.

Fylkesvaraordfører Oddvar Skaiaa (KrF) derimot, mente det klart beste var CER kvoter.

– Det må da være bra å i bidra til utslippsreduksjoner i land som ikke har råd til å gjøre noe selv, mente Skaiaa.

Fylkesrådmannen viste til at så lenge fylkeskommunen ikke klarer å komme ned i null utslipp, er kvotekjøp en fullt ut anerkjent måte å gjøre dette på.

Kommet langt

Fylkesordfører Laila Øygarden (Ap) mente på sin side at fylkeskommunen var kommet svært langt i målet om klimanøytralitet .

Det er blant annet gjort svært mye med fylkeskommunens skolebygg, hvor både krisepengene fra staten og støtte til energitiltak fra Enova, er brukt til isolering og utskiftning av vinduer.

– Jeg synes det gis et veldig dårlig signal når det fokuseres på at det ikke gjort nok. Jeg kan ikke se at det mulig å gjøre mer innenfor de rammene vi har til rådighet nå, selv om det ikke er godt nok, mente Øygarden.

Selv om det var en viss uenighet om kvotekjøpene, samlet fylkesutvalget seg om fylkesrådmannens innstilling om å kjøpe CER kvoter tilsvarende et utslipp på 667 tonn Co2. Dette koster 90.000 kroner.

Det var også enighet om at politikerne bør lære mer om klimaspørsmål. Ingrid Dorthea Skårmo (Frp) fikk enstemmig vedtatt at det arrangeres et temamøte om klima for fylkestingets medlemmer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**