Borgerlønn – en ubyråkratisk løsning som forenkler hverdagen uten å ta initiativet fra folk

Det følgende leserinnlegget er fra Fædrelandsvennens papirutgave mandag 14. desember.
Innlegget er skrevet av Frode Heimen i Kristiansand Venstre:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Jeg leser i lørdagens papirutgave av FVN om pensjonisten Johanna Svaland som stilte opp for Kristiansand Kommune og tok på seg en ekstrajobb som vaskehjelp i 4 måneder. Dette er en ekstrainnsats som fortjener ros, og ikke straff i form av innbetalingskrav til KKP.

Fornye skattesystemet - grønn skatt

Dessverre er det slik at landet er veldig byråkratisert, med det resultatet at samfunnsnyttige ressurser står på sidelinjen i frykt for å tjene for mye, eller i verste fall bli stemplet som kriminelle bedragere. Med ca 1 million mennesker over 18 år utenfor arbeidsstyrken ligger det enorme ressurser tilgjengelig for næringslivet, om vi bare slipper de til etter evne. Vi har byråkratisert og regelsatt ufattelig mye i Norge, og det er på tide å tenke nytt.

Frode Heimen, Kristiansand Venstre

”Folk trenger å bli mer klar over forskjellene mellom folketrygden, private pensjonsordninger og offentlige tilleggspensjoner” sier pensjonsekspert Alexandra Plathe. Nei, folk trenger en enklere hverdag. Er du pensjonist har du gjort deg fortjent til pensjonen, kan du jobbe på toppen av det er det bare supert.

Venstre har et alternativ som fjerner all tvil, forenkler hverdagen og fjerner masse byråkrati, regler og administrasjon, og det er borgerlønn. I prinsippet får alle over 18 år, 2G utbetalt fra staten uten spørsmål og man betaler skatt på det man tjener over det. I borgerlønnsfilosofien er det også en flat skatt på inntekt.

Borgerlønn fjerner akkurat slike feller som fru Svaland havnet i, hun trenger ikke føle seg som en bedrager og hun trenger ikke å huske mange regler. Borgerlønn er et godt alternativ til dagens velferdsordninger og vil fjerne uttrykk som ufør, sosialklient, trygdesvindler eller trygdet. Borgerlønn gir deg frihet til å velge hva du legger i et godt liv, uten å bekymre deg for papirarbeid, stønader, offentlige kontorer, byråkrater eller fallgruver, og det vil gjøre at vi stiller enorme ressurser tilgjengelig for arbeidslivet i stedet for å skremme de bort eller sette de i båser som ubrukelige.

Jeg håper det løser seg for deg Johanna, og takk for at du stilte opp når kommunen trengte hjelp, det setter jeg stor pris på.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**