Bløffer Høyre i skolepolitikken?

Venstre har ropt etter mer penger til skolene gjennom de siste ti-årene og alltid levert det budsjettalternativet som har mest midler til skolene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Skolene må på banen, sier skolepolitisk talsmann i Høyre, Birgitte Gulla Løken. Hun lanserer detaljerte tiltaksplaner for den enkelte skole og mer penger som medisin.

Høyre har tydeligvis først nå forstått at det er en sammenheng mellom grunnskolens betingelser og de dårlige resultatene vi har fått. Partiet har likevel ikke villet ta konsekvensene og belastningen det er å gjøre nye prioriteringer. Det lyder temmelig hult når Gulla Løken skylder på at andre enheter i kommunen har lobbet og solgt seg bedre — derfor kommer skolen sist igjen.
Som politikere kan vi ikke unnskylde oss med at vi ikke ser det som ligger klart i dagen.

Skole, elev, tavle, undervisning

Skolen har alltid vært taperen når penger skal fordeles i Larvik, derfor er resultatene også som de er. Det kan ikke vi politikere løpe fra — selv om vi aldri så gjerne vil. Vi fått på plass en skoleplan som viser hvordan vi skal få til en kjempebra skole og vi skal gjennom en prosess som skal gi retning for hvilke skoler vi skal ha og hvordan de skal fungere.
Nå har vi igjen den økonomiske prioritering av kunnskap i Larvik — det er den som må styrkes.

Venstre har ropt etter mer penger til skolene gjennom de siste ti-årene og alltid levert det budsjettalternativet som har mest midler til skolene.
Det går an å snu på skillinger og gjøre ting på smarte måter til et visst punkt, men når man ikke har noen skillinger å snu på og skolehverdagen blir styrt av det å overleve og minimumsgrenser, så skjærer man inn i beinet og gambler med barnas fremtid.

Sånn er det i Larvik nå. Vi er på bunnen på alle målinger, om det gjelder ressurser eller resultater. Det er de ansvarlige lærerne som er eneste grunnen for at skolesystemet ikke har kollapset.

Russ - 2008

Dette er en villet politikk fra bl.a. Høyre, for de har sett det lenge. For et år siden gikk Venstre ut av samarbeidet med Frp., Høyre og Krf.
Vi ville ha inn mer penger til skolene, men fikk ikke skygge av gehør. I år går det store flertallet, med Høyre, bare inn med nok for å nulle ut rådmannens kutt i skolen.

Venstre vil bidra med det dobbelte. Vi øker med rundt 9 millioner, det er langt i fra tilstrekkelig, men et steg i riktig retning. Det er viktig å sette inn midler til etterutdanning av lærere, til leksehjelp og til tilpasset opplæring. En inspirerende lærer til på hver skole blir første målet. Det er nødvendig å gi albu- og pusterom for at rektor og lærerkollegiet skal kunne gi best mulig kunnskap og opplæring.

Nå har Høyre i tillegg foreslått at det skal utarbeides plan over tiltak for et bedre læringsmiljø for hver enkelt skole, selv om alle skoler selvfølgelig allerede har et skarpt fokus på nettopp læringsmiljøet. Disse planene skal legges frem for oppvekst og kulturkomiteen og bli vurdert av oss folkevalgte ikke-fagpersoner. Jeg vil ikke vi skal ta det ansvaret det er å overkjøre den enkelte rektor. Meningen er sikkert god nok, men bærer preg av desperasjon. Som styre for kommunen skal vi holde oss på styrets overordnede nivå og ikke foreta dypdykk inn i den enkelte skoles valg av nødvendige tiltak. Det har vi rett og slett ikke bakgrunn til.

Fra nyttår får vi tre ledere av skolen i Larvik med ansvar for hver sin del av kommunens skoler. Samarbeidet med det politiske nivå vil foregå jevnlig og regelmessig med Oppvekst og Kulturkomiteen som har det overordnete ansvar for fagområdet. Sammen vil vi arbeide for å få snudd en bedrøvelig trend i skolen og belyse nødvendige og nye tiltak. Ikke som et usikret direktiv fra folkevalgte skoleamatører, men i et godt samarbeid mellom innbyggernes representanter og pedagogiske fagfolk. Det er en stor forskjell.

H. Bast

Vi trenger imidlertid å få tilført flere ressurser for å få til en fleksibilitet vi savner på alle skolene i Larvik. Tenk bare; om vi fikk like mye som gjennomsnittet i landet, ville vi få fire lærere til på hver skole.

Det hadde gjort et himmelrike av forskjell.

Kan Høyre ta oppgjør med sin gammelmodige tenkning og være med på slippe skolene i Larvik fri?

Hallstein Bast
Gr. Leder, Larvik Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**