Løftet fram skole og miljø

I budsjettdebatten i bystyret på torsdag fokuserte Guri Melby på Venstres satsning på kvalitet i skolen, og på flertallets mangel på konkrete miljøtiltak. I tillegg mente hun at budsjettdebatten var preget av et demokratisk underskudd. Hele innlegget kan du lese her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Demokratisk underskudd

Guri Melby

Foto: Cathrine D. Hagen

– Først vil jeg si at jeg synes budsjettdebatten vi har i Trondheim har et stort demokratisk underskudd. Flertallets budsjett blir presentert i media en dag før det skal behandles i bystyret, det er helt ferdigspikra uten rom for å ta imot innspill verken fra andre partier i bystyret eller fra folk flest. Budsjett og økonomiplanen er det viktigste dokumentet vi behandler, og da synes jeg det er svært beklagelig at prosessen er såpass lukket. Bakgrunnen for at prosessen har blitt som den har blitt kan være at det er kultur/sedvane, det har også et snev av flertallsarroganse over seg; uansett håper jeg gruppelederne kan ta opp dette og diskutere hva man kan gjøre for å åpne opp debatten rundt budsjettet senere.

Gode lærere utjevner sosiale forskjeller
Så til selve budsjettet. Ved siden av at vi har vært opptatt av at budsjettet skal ha en sosial profil, så er oppvekst det området Venstre og KrF har prioritert høyest i dette budsjettet. Som flere har pekt på, så er skolen et område som har måttet tåle store kutt under disse nedskjæringene, og heller ikke denne gangen klarer de rødgrønne å skjerme skolen godt nok. Deres budsjettframlegg viser at prioriteringene er de samme som regjeringens; flere timer, leksehjelp og SFO er det viktigste, og det er lite fokus på hva vi kan gjøre for å heve kvaliteten. Undersøkelser har vist at den viktigste faktoren for å få god læring i skolen er gode lærere, og i forrige uke gikk professor Thomas Nordahl ut i Adresseavisen og sa at gode lærere er viktigere for elevenes læring enn foreldrenes utdanningsnivå. Det mener jeg er veldig positivt, fordi det betyr at vi fak tisk kan utjevne sosiale forskjeller i skolen, men da må vi også sikre at vi har gode lærere. Rådmannen skriver i sitt budsjettframlegg at videreutdanning krever mye ressurser, og at Trondheim ikke har råd til å benytte seg av alle de studieplassene vi faktisk får tilbud om, og som er delvis finansiert av staten. Dette har vi forsøkt å gjøre noe med i vårt budsjettforslag. En systematisk videreutdanning av lærere vil altså bidra til å heve kvaliteten og til å utjevne sosiale forskjeller, noe de rødgrønne også burde være opptatt av, sa Melby.

Kutter i kultur og idrett
– Videre vil jeg nevne et område som tidligere har vært høyt prioritert av de rødgrønne, men som nå må tåle noen kutt, og det er kultur og idrett. De tar blant annet ikke inn kuttet på leie av private haller, selv om vi vet at vi har lite hallkapasitet i Trondheim, og at nye flerbrukshaller ligger langt fram i tid. Viktige lokale tiltak som Svartlamoen må også tåle kutt. Det er ingen tvil om at kulturdepartementet har gjort det vanskelig for oss å gjøre egne prioriteringer innenfor dette området med stadige økte bevilgninger til institusjoner som Trøndelag teater og symfoniorkesteret, og jeg håper flertallet vil vurdere å støtte vårt verbalforslag om at vi må gå inn i en dialog med staten om de avtalene vi har om bevilgninger. Men likevel er jeg altså skuffet over at flertallet ikke retter opp flere kutt her, slik som for eksempel økt billettpris på Husebybadet og kutt i tilskudd til Vitensenteret, sa Melby.

Få konkrete miljøtiltak
– Jeg kunne brukt mye tid på å snakke om flertallets politikk på helse- og velferdsområdet, der de viderefører en politikk med å smøre tynt utover til alle framfor å prioritere dem som trenger det mest, men jeg vil heller bruke de siste sekundene på å si noe om miljø. En flertallskonstellasjon der både MDG og SV sitter, burde jo ha en tydelig miljøsatsning i sitt budsjett, men her må jeg si at

Grønn sti

det er mye prosa, og lite konkret. Her er det ingen konkrete klimatiltak utover det som allerede er foreslått, og det er heller ingenting konkret på hva vi kan gjøre for å skape et bedre bymiljø, slik som å få flere grønne lunger, oppgradering av torget, sanitæranlegg på badeplasser etc. Men i rettferdighetens navn må jeg også nevne at da jeg gjorde et søk på ordet "miljø" i FrPs budsjett, så fant jeg det i hovedsak to steder, det ene var i omtalen av kutt forslaget på 4 mill til miljøenheten, som skal slutte å drive utviklingsarbeid, mens den andre var i forbindelse med innkjøpspolitikken, der de mener at vi må slutte å stille så strenge miljøkrav. Med klimaforhandlingene i København i bakhodet, kan vi kanskje minne oss om det enkle slagordet "Tenk globalt, handle lokalt" — det ser i alle fall ikke ut som at vi får så mye handling globalt, avsluttet Melby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**