Alle skal med – en forpliktende klimaavtale

– Hvis forhandlingene skal lykkes i København må utslipp av klimagasser få en betydelig høyere pris enn i dag, sier organisatorisk nestleder i Nord – Trøndelag Venstre Lill Solvi. (Kilde N-T Venstre)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Venstre krever at klimaforhandlingene i København ender med en bindende avtale der målsetningen er at den globale temperaturøkningen skal begrenses til maksimalt to grader. De rike landene, som har de høyeste utslippene både historisk og i dag, må forplikte seg til betydelige kutt, sier Lill Solvi, organisatorisk nestleder i Nord-Trøndelag.
-Hvis forhandlingene skal lykkes må utslipp av klimagasser få en betydelig høyere pris enn i dag. Dette bør gjøres ved å utarbeide et kvotemarked mellom alle land bortsett fra de minst utviklede landene, sier Solvi. -De rike landene må forpliktes til kutt på minst 30 % innen 2020, mens mellominntektslandene må gis utslippstak. De rike landene må også finansiere utslippskutt i og teknologioverføringer til fattige- og mellominntektsland. Dette kan og må skje gjennom økt samhandel mellom landene, ved å redusere hindringer for at teknologi og ved at kapital kan flyte over grensene, sier Solvi.

Olje forurensing

Foto: Lavinia daniela Trifan pop | Dreamstime.com

Som en stor eksportør av olje og gass, har Norge et særskilt ansvar for å redusere våre egne utslipp. Det må skje en radikal endring i norsk klimapolitikk. Etter fire år med rødgrønn regjering er ikke Norge i nærheten av å nå sine forpliktelser til utslippskutt under Kyoto-avtalen uten omfattende kjøp av usikre kvoter.

-Regjeringen må demonstrere vilje til å gjøre drastiske kutt i Norges klimagassutslipp. Blant de viktigste tiltakene er å ikke tillate ny oljeboring uten elektrifisering, og igangsette elektrifisering av eksisterende felt, sier Lill Solvi. -Det må gjøres et reelt grønt skatteskifte hvor forurensing beskattes høyere og inntektene brukes til å redusere personbeskatningen. Vindkraft og annen energi må få helt andre rammevilkår som gjør det mulig å få en storstilt satsning på fornybar energi, som kan erstatte forurensende gasskraft nasjonalt og som kan eksporteres til det europeiske markedet, avslutter Lill Solvi.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**