Kvikk lunsj med Nikolai

Unge Nikolai Endresen Dahl stifter i disse dager Unge Venstre i Vesterålen. Han har vært på lunsj på VOL for å forsvare initiativet

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Kilde Vol.no

Nikolai Endresen Dahl

Foto: Nikolai Endresen Dahl

16 år gamle Nikolai Endresen Dahl stifter i disse dager Unge Venstre i Vesterålen. Han har vært på lunsj på VOL for å forsvare initiativet. Den unge politikeren stilte sporty opp da han ble invitert til å spise matpakkelunsj på VOL, og samtidig forsvare partivalg og ideologi.

– Hva er egentlig poenget med å stifte et Unge Venstre i Vesterålen. Er dere ikke så få at det til og med er vanskelig å få folk til å være med i moderpartiet?

– Det er klart vi ikke er så mange. Foreløpig vet jeg nok om bare seks — sju stykker som vil melde seg inn i Unge Venstre i Vesterålen. Samtidig har jo partiet fått et massivt oppsving etter valget i høst, med mange nye medlemmer. Og jeg mener vi jobber for viktige saker.

– Ja, hvorfor er akkurat Venstre det riktige partiet, slik du ser det?

– For meg handler det om at partiet har en liberal ideologi, noe som betyr mest mulig frihet for individ og enkeltmenneske, så lenge man ikke er til skade for andre. Unge Venstre prioriterer skole, høyere utdanning og næringsvirksomhet. Vi prioriterer miljø, og ønsker oss i tillegg helt klart et norsk EU-medlemsskap.

– Er det ikke vanskelig å være så for liberalisme og frihet når vi ser hvordan finanskrisen har herjet i de siste par årene? Må det ikke i grunnen mye statlig styring og eierskap til for å holde orden?

– Jo, jeg innrømmer at det av og til kan være vanskelig å argumentere for stor grad av frihet. Nå er ikke Unge Venstre på noen måte dogmatiske i forhold til hvordan eksempelvis skole eller helsevesen skal drives. Vi tror ikke på at det offentlige absolutt må drive disse tingene, på samme måte som vi heller ikke mener at det private absolutt ikke må drive med helsetjenester. Det viktigste er at man lokalt må få til løsninger som fungerer.

– Det er mange grunnløse flyktninger i Norge, er det ikke?

– Det kan godt stemme. Vi ønsker selvsagt grunnløse asylsøkere ut av landet. Samtidig har vi jo behov for arbeidsinnvandrere, og sånn sett mener jeg at man absolutt bør la opphold knyttes til et arbeidsforhold. Slik det er i dag får ikke asylsøkere arbeide, og det er ekstremt uheldig. Det er jo ikke slik at asylsøkere per definisjon er kriminelle. Manglende oppfølging og lediggang er nødvendigvis problematisk.

– Hva er forskjellen på dere og Frp, som også vil fremstå som et liberalt parti?

– Jeg mener Frp bedriver skinnliberalisme ved at de gjerne vil ha frihet der det er populært for de store massene, men samtidig begrense enkeltindividers handlefrihet for å hente lettkjøpte stemmer. Det er slett ikke alltid flertallet har rett, og sånn sett mener jeg partiet ikke tar tilstrekkelig hensyn til enkeltindividet.

– Det må da være vanskelig å se på hvordan politikken utspiller seg i det virkelige liv?

– Ja, det er litt trist. SV har vært veldig unnvikende både i forhold til biodieselavgiftssaken nå sist, men også i spørsmålet om innvandring. Også SP har latt seg presse i mange saker av AP. Jeg mener at mange sitter for hardt på sine posisjoner når de egentlig burde sagt fra, og stått på sine prinsipper.

– Hvordan begynte du å interessere deg for politikk?

– Jeg har alltid vært interessert i samfunnsliv, historie og politikk. Både menneskers bragder og feilgrep interesserer meg, sier Nikolai Endresen Dahl, som ble fylkesleder i Unge Venstre i sommer, etter å ha vært partimedlem siden 2008.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**