Forstod ikke AP alternativet?

Etter uttalelser fra APs Steffen Jakobsen i etterkant av skolesaka i Fylkestinget, kan det tyde på at noen ikke helt forstod hva som foregikk, sier Roar Sollied i et leserinnlegg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Forstod Jakobsen alternativet?
Av Roar Sollied, Venstre

I en kommentar til Nye-Troms etter skolenedleggelsen i Fylkestinget uttrykker Steffen Jakobsen fra AP: -Om vi hadde utsatt dette vedtaket nå, hadde også vedtaket om utredning av framtidig skolestruktur i Midt-Troms blitt utsatt (sitat slutt).

-Hva? Jakobsen har tydeligvis ikke forstått vedtaksalternativene som lå foran han. Opposisjonen foreslo en ny prosess for HELE fylket, Midt-Troms inkludert, fram til oktober 2010, slik at Fylkeskommunen kunne holde seg innenfor Arbeidsmiljølovens og Hovedavtalens bestemmelser om medvirkning og informasjon, samt parlamentarisk saksbehandling, og samtidig se på skolerelevante faktorer, og ikke bare økonomi. I den prosessen skulle man ta med faktorer som kvalitet i læring, borteboere, transport, næringsutvikling, regional utvikling og ikke minst frafallsproblematikken. Nå ble kun økonomi for skolesektoren inngangsverdien i ei rotet saksbehandling over få uker. Til sammenligning brukte Sør-Tøndelag 20 måneder på sin skolestruktursak, der nærhetsprinsippet var førende. Når påtroppende fylkesråd Kent Gudmundsen i tillegg brukte frafall som argument for å legge ned Skånland, er det jo utrolig og skammelig overfor en skole som ikke har frafall, og det skal bli interessant å se på konsekvensene.

Heller en ekstra fylkesråd
I et forsøk på kompromiss prøvde opposisjonen først å få til det nestbeste, en utsettelse til mars. Det ble også nedstemt. Når Jakobsen sier at man da ikke hadde blitt ferdig til junitinget, så er det irrelevant i forhold til årshjulet for skoleplanlegging. Venstre fremmet et budsjettforslag som viste at man kunne klare seg både neste skoleår og videre hvis man prioriterte litt annerledes. Jakobsen og co stemte for å fortsette med fylkesrådsordningen (parlamentarisme), ja sågar la de på en million kroner slik at AP slapp å si opp en av sine fylkesråder fra Svensgaard I. Harde prioriteringer?

Ingen partipisk?
Jakobsen må ha vært fraværende når han meddeler at han ikke oppdaget partipisken hos posisjonen, et forhold som har gått over alle media. Synnøve Søndergaard i AP innrømte fra talerstolen å stemme mot det hun mente lokalt, distriktspolitiker Jorun Berg i KrF var allerede mett etter tirsdagens veisak, og kvitterte med å legge ned Skånland vgs, og Christine Killie i Høyre var knust etter å ha blitt tvunget til å stemme mot den skolen hun har kjempet for i alle år. Hun tok ikke ordet verken i komiteen eller i plenum. Og mye tyder på at det var flere som bare tidde, så i gulvet og stemte for å berge et knappest mulig flertall. Det minner mer om matematikk enn sunn politikk.

Posisjonen stemte liketil imot å beklage den korte saksbehandlingstida. Vi registrerer at Steffen Jakobsen var vel fornøyd med det som skjedde. Han om det. Ærerikt er det ikke!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**