Venstre og eldreomsorgen

Tilbudet til dem som ikke har annet alternativ enn sykehjem, skal være godt — det skal det ikke være tvil om, men det er et spørsmål om det ikke er flere som kunne ha bodd hjemme om tilbudet hadde vært bedre og rehabiliteringen bedre tilrettelagt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Venstre tar utgangspunkt i rådmannens forslag til budsjett, men går i tillegg inn for å styrke hjemmebasert omsorg med ytterligere fem millioner, gjenåpne den stengte rehabiliteringsavdelingen på Presteløkka og etablere to nye kommunale fysioterapistillinger.
Vi vil tilpasse løsningene til behovene som vi ser kommer, og sette nødvendige midler inn for at overgangen skal bli best mulig.

Venstres profil i budsjettet er framsynt og i tråd med faglige anbefalinger. Forskningen peker på at de fleste som får kommunale omsorgstjenester er over 80 år. Den sterkeste økningen det siste tiåret finner vi i aldersgruppen under 67 år. Dette vil gjøre at dagens omsorgstjeneste vil få vansker med å gi tidlig hjelp og forebygging.

eldre ektepar

Alle de "nye" eldre med hjelpebehov kan ikke kanaliseres inn på sykehjem som langtids bosted. Etter at de har opplevd redusert funksjonsnivå og påfølgende sykehusopphold, har de fleste behov for hjelp slik at de kan realisere eget ønske om å komme hjem. Det er jo ikke et mål i seg selv å flytte inn på et sykehjem, selv om høy alder svekker evnen til å greie seg selv.

Tilbudet til dem som ikke har annet alternativ enn sykehjem, skal være godt — det skal det ikke være tvil om, men det er et spørsmål om det ikke er flere som kunne ha bodd hjemme om tilbudet hadde vært bedre og rehabiliteringen bedre tilrettelagt.

Tjenesten må ha som mål å hjelpe den enkelte til å løfte funksjonsnivået gjennom intensiv rehabilitering og kortidsopphold på institusjon hvor de kan komme seg og forberede seg på å bo hjemme. De fleste kan med en slik innsats greie seg fortsatt i mange år på egen hånd, eventuelt med noen hjemmetjenester. Gode rehabiliteringstjenester i tilstrekkelig omfang og til rett tid reduserer behovet til den enkelte og gir økt livskvalitet. Samtidig sparer man penger som kan brukes til dem som trenger det mest.

Gule tulipaner

Det er derfor Venstre nå vil at kommunen skal planlegge tilstrekkelige plasser til korttidsopphold i sykehjem og dagtilbud, som er tilrettelagt for habilitering og rehabilitering. Venstre vil ha et helhetlig livsløpsperspektiv på omsorgstilbudet. Morgendagens utfordringer er økt vektlegging på tilpassede tjenester med en tverrfaglig og bred tilnærming, hvor samspillet med den enkelte bruker er i sentrum. Det er brukerne selv som skal bestemme hvilken hjelp og støtte som er nødvendig.

Disse utfordringene og denne fleksibiliteten kan ikke møtes med ensidig satsing på dyre investeringer i utbygging av flere langtidsplasser på sykehjem. Nå er det om å gjøre å utvikle tjenestetilbudet riktig i den retning kommunen allerede har pekt ut, bl.a. gjennom nylig vedtatt handlingsplan for helse, omsorg og sosiale tjenester.

Venstre vil allerede i 2010 gjøre et veivalg i budsjettet, ved å styrke hjemmetjenesten. Vi vil ta i bruk kapasiteten for rehabilitering på Presteløkka og øke antall kommunale fysioterapeutstillinger i satsingen på rehabilitering og aktiv trening forøvrig på sykehjem og i hjemmene. Dette vil gi en vinn, vinn situasjon der også langtids sykehjemsplasser blir et tilbud til dem som virkelig trenger det, og som ikke kan greie seg i eget hjem.

Framtiden vil vise at økte ressurser er et behov i eldreomsorgen, imidlertid er det viktig å planlegge nøye slik at ressurser følger prinsippet, vedtatt av WHO, om at alt forebyggende og helsefremmende arbeid bør foregå i så nær tilknytning til hjemmemiljøet som mulig.

Vi vil kort oppsummert fordele innsatsen så vi kan gi varierte tilbud på ulike stadier i brukerens liv og funksjonsevne.
Det er Venstres mål for omsorgstjenesten i Larvik kommune.

Tone M. Anderssen & Hallstein Bast
Kommunestyremedlemmer, Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**