Spurte om Halden kommune klarer å skaffe og å ta vare på gode nok rektorer

– Er Halden kommune konkurransdyktig (med hensyn til lønn, arbeidsvilkår, satsing på kompetanse) i forbindelse med rekruttering av rektorer? spurte Venstres Tone Skråning i gårsdagens Hovedutvalg for undervisning og oppvekst. Og la til: – Har kommunen gjort noe for å få Schulstad til å bli i stillingen som rektor på Os skole i løpet av prøvetiden – og i så fall hva?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Tone Skråning

Foto: Ole Morten Melgård

Jeg viser til det engasjementet som har vært rundt nåværende rektor ved Os skole, Bjørn Tore Schulstad. Slik saken fremkommer av media og av engasjerte foreldre, handler den om en dyktig nyansatt rektor som slutter som rektor på Os skole etter endt prøvetid.

Vi har fått vite at Schulstad har gjennomført den videreutdanningen som Oslo kommune ønsker at alle sine skoleledere skal ta, med bindingstid. Ettersom han ikke har oppfylt bindingstiden skylder han Oslo kommune 180.000 kroner.

Nå har dette med lederutdanning av rektorer blitt en nasjonal satsing. Staten har derfor satt i gang et nasjonalt utdanningstilbud for rektorer, fra høsten 2009. Satsingen innebærer at alle rektorer i Norge skal få tilbud om utdanning i regi av et universitet eller en høyskole. Hver rektor skal tilbys minimum 30 studiepoeng (tilsvarer et halvt år på fulltid). Kommunene (skoleeier) må i den forbindelse dekke vikarutgifter, reise og oppholdsutgifter og utgifter til læremidler.

Fra tidligere saker vet vi at kommunen må spytte i 100 000 kroner for frikjøp dersom en lærer tar 30 studiepoeng gjennom videreutdanningsatsingen "kompetanse for kvalitet". Dette vil da sannsynligvis bli minimumskostnaden kommunen uansett må betale dersom man ansetter en rektor uten lederutdanning. Rektor-saken på Os har som nevnt vekket et stort engasjement og skapt sterke reaksjoner blant foreldre og lærere ved Os skole. Samtidig må det understrekes at Schulstad selv ikke har kritisert kommunens handlemåte.

Det mange sikkert lurer på er:

•Har kommunen gjort noe for å få Schulstad til å bli i stillingen i løpet av prøvetiden – og i så fall hva?

I Halden har det vært ulike organiseringer av rektorfunksjoner og vanskeligheter i forhold til å rekruttere kvalifiserte rektorer. Det må være et stort poeng å unngå rektorskifter og den usikkerheten dette skaper i et læringsmiljø. Samtidig må vi være bevisste på at Halden kommune rekrutterer i et marked hvor vi må være konkurransedyktige.

•Er Halden kommune konkurransdyktig (med hensyn til lønn, arbeidsvilkår, satsing på kompetanse) i forbindelse med rekruttering?

[b]Hva har kommunen tenkt å gjøre for å få en stabil rektorfunksjon med en godt kvalifisert rektor på Os skole?

Tone Skråning, Halden Venstre

Som svar på spørsmålene svarte utvalgsleder Fridtjof Dahlen (SV), i følge Halden Arbeiderblad: “Min subjektive mening er at Halden kommne er konkurransedyktig. Jeg har full tillit til at administrasjonen får få en stabil rektorfunksjon på Os. Alle rektorer i Halden-skolen blir ansett som godt kvalifiserte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**