Nytt eierskap av Innovasjon Norge må føre til flere gründere i Akershus

Ta hele Norge i bruk, også i bebygde strøk, sier Tor Olav Steine i Venstres fylkestingsgruppe.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Tor Olav Steine

Foto: Privat

Akershus Fylkesting behandlet torsdag 26.11.09 den delen av forvaltningsreformen som tok for seg fylkeskommunenes eierskap til Innovasjon Norge.

Hver fylkeskommune får nå kjøpe 1/19 (en nittendedel) av 49% av Innnovasjon Norge, mens 51 % forblir hos Staten.

Akershus fylke har i mange år blitt underfordelt når det gjelder støttemidler til nyskaping i regionen. Samtidig øses det midler ut over distrikts-norge, under en i og for seg prisverdig om at "hele Norge må tas i bruk". Spørsmålet er om dette virker etter hensikten ved at a) det blir etablert lønnsomme og levedyktige virksomheter i distriktene, og b) disse etableringene bidrar til at færre flokker seg sammen i tettbygde strøk.

Retresentanten Tor O Steine (V) i Akershus Fylkesting mener at det er mulig å oppnå distriktsprofil også innenfor Akershus fylke ved at det opprettes flere næringsparker i tettsteder som Eidsvoll, Aurskog/Bjørkelangen, Jessheim, osv. Disse stedene har innbyggere og infrastruktur nok til at nyskapere kan lokkes til å etablere seg. Om bedriften og gründerne begge er samlokalisert, kan unødvendig jobb-pendling unngås.

Innovasjon Norge bør øke sin innsats i Akershus fylke, gjerne koblet til at gründerne og bedriften holder til i eller nær samme lokalsamfunn. Dermed kan den voksende pendlertrafikken reduseres, og lokalsamfunnene styrkes.

Et samfunn der færre er avhengig av kompliserte vei- og togsystemer for å fungere vil være vesentlig mindre sårbart, samtidig som forbruk av hydrokarboner og utslipp av CO2 kan reduseres.

Derfor vil Venstre ta i bruk hele Norge, også lokalt i Akershus.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**