Markering mot dødsstraff

Dag Vige markerte sin motstand mot dødsstraff 30.november ved å brenne et lys for saken ved Arkivet i Kristiansand

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Han sa ved denne anledningen blant annet:

“Cities for Life” er en internasjonal bevegelse der byer i en rekke land markererer sin motstand mot dødsstraff.1169 byer i 81 land er representert i bevegelsen i dag, derav Kristiansand som for kort tid siden ble med.
Det siste tiåret har gjennomsnittlig tre land hvert år avskaffet dødsstraffen for alle forbrytelser.
Hvis dødsstraffen først blir tatt bort i et land, blir den sjelden gjeninnført. Det er bare fire som har gjeninnført dødsstaffen etter først å ha avskaffet den. Det er bl.a. Nepal, men landet har senere avskaffet dødsstraffen igjen.

I 2008 ble det henrettet minst 2390 fanger i 25 land og minst 8864 mennesker ble dømt til døden i 52 land. 1718 mennesker ble henrettet i Kina. Det virkelige tallet er nok høyere. Iran henrettet 346 fanger og USA 37. I USA satt det 3297 fanger i dødsceller 1.januar 2009.

Vitenskaplige undersøkelser har ikke dokumentert at dødsstraff virker mer avskrekkende på forbrytere enn andre former for straff.

Det er alltid en risiko for å henrette uskyldige, Siden 1973 har 139 personer blitt løslatt fra dødscelle i USA etter at det ble bevist at de var uskyldige.

Dag sa det er viktig å ha respekt for menneskeverdet.
-Å vise resepekt er å se om igjen, se på ny. Mennesket er unikt, avsluttet han.

Dag Vige

Foto: E.Pedersen

Rep. Emil Pedersen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**